Duurzaam asfalt op N31

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat voert van maandag 26 september tot en met vrijdag 18 oktober 2016 onderhoud uit aan de N31 tussen Dronryp en Franeker. Over een lengte van ongeveer 7 km wordt Laag Energie Asfalt Beton (leab) aangebracht.

De productie van het (leab) kost minder energie en het materiaal is bovendien eenvoudiger te bewerken. Door het toepassen van het duurzaam asfalt maakt Rijkswaterstaat de rijksweg niet alleen veiliger, maar ook stiller.

Milieuvriendelijk
Aannemer BAM ontwikkelde milieuvriendelijk asfalt waarvan de productie minder energie kost dan dat van traditioneel asfalt, omdat het geproduceerd wordt bij een temperatuur van 95°C in plaats van 165°C. Door deze methode wordt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met 40% verminderd.

Bovendien wordt voor de productie 50% gerecycled asfalt gebruikt. Het afwalsen van dit asfalt gaat beduidend sneller dan bij conventioneel asfalt, waardoor de overlast voor het verkeer tijdens werkzaamheden beperkt kan worden. De N31 is in Noord-Nederland het eerste grote wegvak waarbij het leab wordt toegepast. Op de A12 bij Arnhem is al eerder leab gebruikt.

Werkzaamheden
Deze week is de aannemer bezig met de voorbereidende werkzaamheden op de N31. Er zijn in beide richtingen rijstroken afgesloten en ook worden afritten tijdelijk buiten gebruik gesteld. Komende week starten de asfalteringswerkzaamheden. Dan wordt het verkeer op 1 weghelft over twee rijbanen geleid. Vanuit de richting Leeuwarden richting Harlingen is de afrit Franeker afgesloten tot 10 oktober. Het verkeer wordt omgeleid via de volgende toe- afrit. Uiterlijk 18 oktober worden de werkzaamheden afgerond.

Bij het onderhoud aan de rijkswegen streeft Rijkswaterstaat ernaar om het milieu minder te belasten en te zorgen voor een betere leefomgeving. Aannemers worden uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen die een bijdrage aan die doelstellingen te leveren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat