Rijkswaterstaat test veiligheidsinstallaties Velsertunnel

De Velsertunnel is niet zomaar een buis met een weg erin. De vernieuwde tunnel zit vol moderne veiligheidsvoorzieningen. Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint voeren honderden tests uit om ervoor te zorgen dat we zeker weten dat al deze systemen goed functioneren.

De Velsertunnel heeft 10 nieuwe vluchtdeuren, maar gaan ze wel makkelijk open als de nood aan de man is? Is de omroepinstallatie wel verstaanbaar? En spuiten de brandslangen wel ver genoeg? De tests in de Velsertunnel slaan geen veiligheidssysteem over. Ook de digitale besturing van de tunnel vanuit de verkeerscentrale wordt beproefd.

We testen de ruim 50 tunnelinstallaties in 3 rondes. Eerst is de nieuwe apparatuur in de fabriek getest, daarna heeft de aannemer dit bij installatie in de tunnel nog eens overgedaan. De 3e ronde is het moment van de waarheid: dan kijken we of alle nieuwe systemen ook samen doen wat ze moeten doen. Want veiligheidssystemen in de Velsertunnel moeten bij een calamiteit of incident foutloos samenwerken.

Meer informatie
Het testen van de veiligheidsinstallaties is onderdeel van de renovatie van de Velsertunnel. Meer informatie vindt u op de projectpagina A22: renovatie Velsertunnel

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat