Asfalt op A27 kan jaren langer mee door verjongingscrème

Rijkswaterstaat heeft samen met Heijmans voor het eerst op grote schaal verjongingscrème aangebracht op het asfalt van een snelweg. De A27 tussen Breda en Oosterhout had zaterdag 18 juni 2016 de landelijke primeur.

Een traject van zo’n 8 kilometer werd met het verjongingsmiddel behandeld. Deze innovatieve manier van onderhoud is beter voor het milieu, bespaart geld en zorgt voor minder hinder voor weggebruikers. Peter The, projectleider van Rijkswaterstaat: ‘Deze verjongingscrème is een mooi voorbeeld van innovatiesamenwerking. Bedrijven, kennisinstituten en Rijkswaterstaat werken hierbij samen aan een efficiënter en duurzamer onderhoud van wegen.’

Minder hinder, goedkoper en milieuvriendelijker
De toepassing van de verjongingscrème betekent een besparing op onderhoudskosten, minder verkeershinder en het is een milieuvriendelijkere manier van wegbeheer. Voordelen voor de weggebruiker zijn minder en kortere wegafsluitingen omdat (afhankelijk van de conditie van de weg) het tussentijds vervangen van de rechterrijstrook minder vaak nodig zal zijn. De gemiddelde levensduur van de rechterrijstrook is korter omdat vrachtwagens meestal rechts rijden en een grotere impact hebben op het asfalt doordat ze veel zwaarder zijn dan personenauto’s. Ook het uitvoeren van onderhoud met de verjongingscrème gaat sneller dan het vervangen van asfalt. Wanneer de veiligheid het toelaat kan dat zonder het volledig afsluiten van de weg.

Verjongingscrème
Bijna zes jaar geleden zijn Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO samen met aannemers Heijmans, BAM Wegen, Latexfalt en ESHA een onderzoek gestart naar de verlenging van de levensduur van zoab (zeer open asfaltbeton) met verjongingsmiddelen. Via onderzoek op een aantal snelwegen waar testvakken zijn aangelegd, is aangetoond dat het verjongingsmiddel kleine scheurtjes in het asfalt heelt en het bitumen in het asfalt oppept en aanvult zodat de steentjes minder snel loslaten. Resultaten tot dusver tonen aan dat de levensduur van het zoab met 3 tot 4 jaar verlengd wordt door deze toepassing.

Innovatie
De ontwikkeling en implementatie van de verjongingsmiddelen voor asfalt sluiten aan op het speciale innovatieprogramma van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar slimme, duurzame, veilige en betaalbare manieren om ons land veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Innoveren is hierbij onmisbaar. We werken hiervoor samen met kennisinstituten, het bedrijfsleven, overheden en weggebruikers. De verjongingsmiddelen voor asfalt zijn een goed voorbeeld van een innovatie die helpt langer gebruik te maken van bestaande infrastructuur.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat