Wegen strooien met sap uit bermgras, de toekomst?

Foto: Ivo Ketelaar

De wegen niet strooien met zout, maar met sap uit bermgras. Het lijkt een onwaarschijnlijk scenario, maar mogelijk is het over een aantal jaren praktijk in Noord-Holland.

Samen met de TU Delft en aannemers Van Gelder en Van Bodegom onderzoekt de provincie of het mogelijk is. De innovatie werd vrijdag 3 juni 2016 aan belangstellenden getoond.

Het begon allemaal toen Hillebrand Breuker proefde hoe zout het sap was dat overbleef na het persen van bermgras. “Ik ben van huis uit landbouwingenieur en had vroeger ook altijd een grasspriet in mijn mond. Dus ik was wel benieuwd hoe het sap smaakte.” Zout dus. Omdat de afdeling van Breuker ook verantwoordelijk is voor de gladheidsbestrijding, was één en één twee. “Ik dacht meteen: zouden we het grassap kunnen gebruiken als middel voor gladheidsbestrijding?”

TU Delft
Voor het zover is, moet er onderzoek gedaan worden. En dat is waar de TU Delft in beeld komt. Onderzoeker Jan-Henk Welink is namens de TU Delft betrokken bij onderzoek naar manieren om reststromen te gebruiken voor nieuwe producten. Het persen van bermgras is daar een voorbeeld van. Hij introduceerde het idee van de gladheidsbestrijding bij zijn collega Sandra Erkens, hoogleraar toegepaste wegbouwkunde.

Grote ijsklonten
Erkens gaat in Delft onderzoeken of het grassap kan werken als gladheidsbestrijding. “Dat gebeurt met een relatief eenvoudige proef. We maken grote ijsklonten en gieten daar grassap en strooizout op. Daarna meten we op vaste tijden hoeveel vloeistof eraf komt. Zo kunnen we in beeld brengen hoe goed de dooiwerking is ten opzichte van normaal strooizout.”

Steunpunten behandelen met sap
Daarnaast gaat de provincie deze winter een kleine praktijkproef doen. Breuker: “We gaan onze steunpunten en een aantal provinciale bushaltes ‘strooien’ met het grassap. Samen met de wetenschappelijke test die de TU Delft uitvoert, geeft dat een indicatie of het sap ook op grote schaal te gebruiken is.”

Extra bijzonder
Gedeputeerde duurzaamheid Jack van der Hoek is enthousiast over de innovatie: “Door economische waarde uit bermgras te creëren, kan bermbeheer goedkoper worden. Daardoor is het mogelijk de bermen te maaien en te ruimen. En dat is weer goed is voor de biodiversiteit in die bermen. Het zou mooi zijn als we het ‘groene strooizout’ kunnen inzetten voor gladheidsbestrijding op onze eigen wegen. Dan gebruiken we onze eigen reststromen en dragen daarmee bij aan de circulaire economie én de natuur. En wat het extra bijzonder maakt: onze medewerkers hebben deze toepassing zelf bedacht.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Holland

Wegen strooien met sap uit bermgras, de toekomst? | Infrasite