Meest gestrooid tijdens ijzeldagen in Noord-Nederland

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen winter (2015/2016) een kwart van het gebruikte zout gestrooid tijdens de ijzeldagen in Noord-Nederland. In totaal heeft Rijkswaterstaat de afgelopen maanden 41 miljoen kilo strooizout gestrooid. Met 542 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers en 2 Firestorms is de gladheid bestreden. In totaal is er in 9774 ritten 737.000 km gereden, dat is 17 keer de wereld rond.

Rijkswaterstaat is deze winter gestart met ruim 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Vorige winter (2014/2015) is in totaal 77 miljoen kilo strooizout verbruikt. In de winter 2013/2014 is ruim 14 miljoen kilo zout gestrooid en tijdens de strenge winter van 2012/2013 met veel vorstdagen ruim 130 miljoen kilo.

Uitzonderlijk zachte winter
Afgelopen winter is, volgens het KNMI, de op één na zachtste winter sinds de temperatuurmetingen in 1706. Met name in het eerste deel van de winter was het uitzonderlijk zacht. Dit is ook aan de strooiacties van Rijkswaterstaat terug te zien. In november is in totaal slechts 1,8 miljoen kilo zout gestrooid. Uitzonderlijk is dat in de maand december de strooiwagens helemaal niet zijn uitgerukt. Dat is nog niet eerder voorgekomen.

Begin januari gaf het KNMI code rood af voor de ijzel in Noord-Nederland. In deze maand is in Groningen, Friesland en Drenthe 11 miljoen kilo zout gestrooid. In het noorden ligt 15% van het totale hoofdwegennet van Rijkswaterstaat. De strooiwagens hebben deze maand tijdens 1275 ritten ruim 173.000 km in de noordelijke provincies gereden. De Firestorms zijn ingezet op de wegen in Groningen en Drenthe, de A28, A37 en de N33.

Vorstschade
Ook het aantal vorstschademeldingen is zeer laag. Er zijn 105 meldingen geregistreerd. De vorstschade beperkt zich tot het noordwesten, het midden en het zuiden van het land. Er zijn in totaal twee noodreparaties en vijf spoedreparaties uitgevoerd. In de winter 2014/2015 waren er 226 vorstschademeldingen en in de winter 2013/2014 225.

Schade aan de weg door vorst is een bekend verschijnsel. Vorstschade treedt vooral op op oudere wegdekken en de kans op schade neemt toe bij strenge vorst, in combinatie met vorst-dooi wisselingen (het zogenoemde kwakkelweer).

Live informatie over strooiacties
Om alle strooiwagens live te kunnen volgen, heeft Rijkswaterstaat de website Rijkswaterstaat strooit geïntroduceerd. Naast de actuele acties is ook te zien waar de afgelopen zes uur is gestrooid. De belangstelling voor de website was groot: tijdens de ijzeldagen in het noorden van het land hebben 85.000 unieke bezoekers gekeken waar de strooiwagens op pad waren.

Gladheidbestrijding, het hele jaar rond
Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In de zomer bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt ingekocht en verdeeld over de 5 centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Tijdens de zogenaamde vlootschouw in september en oktober wordt al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en worden de nieuwe strooiroutes verkend.

Meer informatie
Website Rijkswaterstaat strooit

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat