Innovation Expo: 14 april 2016 in Amsterdam

emobility elektrisch opladen alfen elektrisch rijden

Nederland living lab innovatie met impact

De Innovation Expo is het grootste innovatie-event van Nederland en vindt plaats op 14 april 2016. De Expo staat in het teken van de Sustainable Urban Delta: een groene, creatieve megastad die voorop loopt in het ontwikkelen van innovaties als fotonica, zelfrijdende auto’s en biobased productie. Daarmee laat Nederland zich zien als een living lab innovatie met impact.

De expo toont 200 exposanten en organiseert 25 bijeenkomsten met top sprekers over innovatie en de global challenges. Minister-president Rutte zal een zevental veelbelovende disruptive innovators interviewen. Minister Kamp opent het Biobased Huis en zal Green Deals en City Deals ondertekenen. Minister Schultz van Haegen en Staatssecretaris Dijksma bezoeken in de middag de expo, samen met circa 50 EU-ministers en leden van de Europese Commissie. De transportministers arriveren met zelfrijdende auto’s, de milieuministers per solarboot. Verder vindt er de prijsuitreiking van de Challenge Stad van de Toekomst plaats.

Er komen 4000 bezoekers, waaronder buitenlandse handelsdelegaties, Nederlandse ondernemers, wetenschappers, studenten en beleidsmakers. De Expo wordt tot stand gebracht door bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. Vanuit het bedrijfsleven zijn de topsectoren, MKB en start-ups betrokken. Het initiatief voor dit tweejaarlijkse evenement (eerder: Innovatie-estafette) ligt bij de ministeries van IenM, EZ en BZK.

De dag sluit aan bij de nieuwe branding van de Nederlandse Topsectoren, de Nationale Omgevingsvisie en Agenda Stad: Nederland werkt aan oplossingen voor de global challengesen wil zijn kennis delen.

Voorbeelden: Integrated Photonics, de nieuwe micro-electronica, TU Eindhoven; Solarroad, energie uit het wegdek; Car as a powerplant, Green Village; WUR, bioasfalt; Smart Mobility, Rijkswaterstaat; Crowdmanagement, TU Delft; Glowing Trees, planten als straatverlichting; Biobased House en Ecodorp Boekel, volledig circulair en CO2 neutraal bouwen. Woonconnect, het bestaande woningbestand vergrijzing- en climateproof maken; Groasis, telen in droge gebieden; Zeewaar, de eerste zeewierboerderij; Protifarm, nutriënten uit insecten; Berki Fire Safety International, biobased blusmiddel. Delocatie van het evenement in en rondom het EYE in Amsterdam-Noord is gekozen omdat hier de overgang van oude naar nieuwe economie zichtbaar en voelbaar is.

Meer informatie op www.innovatie-estafette.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)