Grootschalige verkeersproef rond evenementen Amsterdam Zuidoost

Foto: Ivo Ketelaar

Overheden en bedrijfsleven starten samen een proef om de verkeersdrukte voor en na grote evenementen in Amsterdam Zuidoost in goede banen te leiden. Het is een unieke proef, die deel uitmaakt van de Praktijkproef Amsterdam. Overheden en bedrijfsleven werken in de proef voor het eerst gelijkwaardig samen aan de ontwikkeling van intelligent verkeersmanagement en slimme verkeersinformatie. Zij brengen ieder op eigen kosten hun eigen kennis en informatie in.

Proef
Wat is de bedoeling? Tijdens de proef is slimme verkeersinformatie beschikbaar. Een consortium van bedrijven gaat eigen gegevens, floating car data, gebruiken en deze samenvoegen met gegevens van andere bronnen, bijvoorbeeld van wegbeheerders en social media. Dankzij het combineren van gegevens ontstaat een beter en actueler beeld van de verkeersdrukte, waardoor het mogelijk is om betere en actuelere verkeersinformatie te geven. Het is de bedoeling dat deze actuele informatie tijdens de proef ook te zien is op DRIPs en beschikbaar wordt gesteld aan verkeersapps. De proef gaat na in hoeverre de doorstroming van het verkeer hiermee tijdens grote evenementen verbetert, in hoeverre de weggebruikers op deze manier beter worden bediend en wat een en ander betekent voor de rolverdeling tussen de publieke en private partijen.

Samenwerking
Het consortium van bedrijven, dat aan deze proef van de Praktijkproef Amsterdam meedoet, bestaat uit Technolution, KPN, Brand MKRS creative agency / BMCA, Goudappel-Dat Mobility, Flitsmeister en Be-Mobile. De partijen zijn overeengekomen dat de proef vóór de zomer van 2016 begint. Hoe de proef er precies uit gaat zien, werken de partijen de komende maanden gezamenlijk uit.

Mogelijk tweede proef
De Praktijkproef Amsterdam onderzoekt samen met het consortium De Digitale wegbeheerder de mogelijkheden van een tweede, vergelijkbare proef in Amsterdam Zuidoost na de zomer van 2016. De Digitale Wegbeheerder bestaat uit de volgende bedrijven: Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Amsterdam Smart City, CityGIS, Intemo, Ko Hartog Verkeerstechniek BV, V-Tron, Schmit Parkeersystemen, TrafficLink Intelligent Mobility Solutions en Trinité Automation.

Praktijkproef Amsterdam
De Praktijkproef Amsterdam is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Stadsregio Amsterdam. Zij werken in de proef nauw samen met private bedrijven en universiteiten. Het is een programma van grootschalige proeven met de nieuwste innovaties in de auto en op de weg. Nergens ter wereld wordt slim verkeersmanagement op zo’n grote schaal getest in het dagelijkse verkeer. Dus met echte auto’s en echte weggebruikers in de drukke Amsterdamse regio. De Praktijkproef Amsterdam doet dit vanaf 2014. Het doel van het programma is om stapsgewijs toe te werken naar een toekomst waarin auto’s, verkeerslichten en informatieborden met elkaar zijn verbonden en volledig samenwerken. Zo draagt de proef bij aan een betere doorstroming van het verkeer, minder files en goed gefaciliteerde weggebruikers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat