Kilometerstand NDW op 7100

Foto: Ivo Ketelaar

De samenwerkende overheden in NDW verzamelen actuele verkeersgegevens over 7100 kilometer aan wegen (oktober 2015). Dit is een groei van 800 kilometer ten opzichte vorig jaar.

De meeste groei zit in de gemeentelijke wegen: van 1500 naar 2040 km. De groei zit vooral in gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Daarnaast zijn de gemeenten Assen, Leeuwarden en Venlo in 2015 aan het netwerk toegevoegd.

Op het provinciale wegennet is de groei vooral zichtbaar in de provincie Noord-Brabant. Hier heeft de afgelopen periode minder inwinning plaatsgevonden in verband met wijziging van systemen, dus dit is eigenlijk meer een ’terug van weggeweest’-groei. In Gelderland worden meer wegen bemeten en de eerste provinciale wegen in Fryslân zijn aan het netwerk toegevoegd. In totaal wordt 1720 km aan provinciale wegen bemeten.

Met 3340 km vormen de rijkswegen nog steeds de grootste categorie.*

Op de NDW-netwerkkaart is te zien op welke wegen actuele verkeersgegevens worden ingewonnen.

* NDW berekent de weglengte op een andere manier dan het Nationaal Wegenbestand (NWB). In het NWB worden de heen- en terugrichting apart geteld, bij ons niet. In de NDW-databank is 100% dekking van het rijkswegennet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW)