Startschot Tour de Force Nederlands fietsbeleid 2015-2020

Foto: Ivo Ketelaar

Het Rijk, lagere overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om de mogelijkheden van de fiets nog beter te benutten. Drie weken voor het Grand Départ van de Tour de France is tijdens het fietscongres in Utrecht het startschot gegeven voor Tour de Force: de uitvoering van het Nederlands fietsbeleid 2015-2020.

Het fietsgebruik in ons land is ongekend hoog. Ruim een kwart van alle verplaatsingen gaat per fiets. De fiets heeft Nederland behoed voor verkeersinfarcten in steden zoals we die in het buitenland kennen en bijgedragen aan schonere lucht in onze binnensteden. De rol van Tour de Force is om initiatieven uit het veld te ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van technologische innovaties.

De speerpunten van Tour de Force zijn onder andere:

  • De inrichting van binnensteden voor meer ruimte voor de fiets, de verdeling van voorrang en de afstelling van verkeerslichten.
  • Onderzoek naar de mogelijkheden van de (e-)fiets in het voor- en natransport naar de trein.
  • De regionale route die door de elektrische fiets steeds belangrijker wordt. Een overkoepelende regiefunctie speelt hierbij een belangrijke rol.
  • De inzet van nieuwe technologieën, zoals het benutten van data via mobiele telefoons om de fietsers beter door de stad te begeleiden.
  • Meer faciliteiten voor fietsen op stations en tags op de fiets waardoor fietsendiefstal zinloos wordt.

Tour de Force staat onder leiding van vertegenwoordigers van de Vereniging van Gemeenten (VNG), de provincies, de vervoerregio, metropoolregio’s, de Unie van Waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)