Tiende Dag van de Bouw trekt 90.000 bezoekers

Foto: Ivo Ketelaar

"Met de 175 projecten op deze tiende Dag van de Bouw sluiten we een echte bouw-week af. Vandaag kwamen 90.000 mensen kijken, gelukkig met redelijk goed weer. Bij deze tiende editie konden we de miljoenste bezoeker verwelkomen, gerekend vanaf de start in 2005. Heel mooi is ook dat er vandaag resultaat geboekt is met de bouw-cao", aldus Maxime Verhagen, voorzitter van organisator Bouwend Nederland.

"Een nieuwe cao is goed voor de toekomst van de bouw. We zien graag meer mensen aan de slag, in onze sector die hard wil werken in een maatschappij waarin nog zoveel te doen is. We hebben heel wat jongeren enthousiast gemaakt. Met onze Bouwbus bezochten we deze week veel scholen, van basisonderwijs tot en met HBO, vaak in combinatie met allerlei mooie Dag van de Bouw-projecten. Ook werd op vrijdag de beste Atlas van de Toekomst van middelbare scholieren bekroond, waarin zij hun visie geven op de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2040; hun toekomst dus."

"Met deze Dag van de Bouw laten we zien dat Nederland nog lang niet af is, er moet veel gebeuren. De vele tienduizenden bezoekers konden goed zien wat we allemaal in huis hebben. De 175 locaties die vandaag open zijn, staan symbool voor de duizenden plekken waar we bouwen, verbouwen en onderhouden. Bouwers maken Nederland mooier en beter. We zien het vandaag van Middelstum tot Valkenburg aan de Geul, en van hartje Den Haag tot het centrum van Enschede."

Een van de locaties was SAAone, het grootste infraproject van dit moment, met als hart de brug bij Almere die gistermiddag het decor was voor de aftrap van de Dag van de Bouw. Burgemeester Annemarie Jorritsma en voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland drukten op een symbolische startknop, samen met de winnaars van de Atlas van de Toekomst, de scholieren van klas B1 van het Melanchthon Schiebroek.

Oog op de toekomst

Verhagen: "In de loop van tien roerige jaren is deze dag uitgegroeid tot een groot en bekend evenement, dankzij onze leden die hun bouwplaatsen open stellen en bezoekers begeleiden. We hebben in zes van die tien jaren zware crisis gehad, maar toch was er elk jaar de Dag van de Bouw. Daarop laten we trots zien wat we doen om Nederland te laten wonen, werken en reizen. Dat deden we dit jaar weer, op allerlei plekken. Van klein tot groot, van bouw tot infra, van heel hoog tot ondergronds."

"We bouwen dus aan onze omgeving en de ruimte waar we met z’n allen gebruik van maken. Dat doen we met het oog op de toekomst, de wereld van onze kinderen. Niet voor niets zijn we betrokken bij het Jaar van de Ruimte en de Atlas van de Toekomst, want er staan ons nog grote opgaven te wachten. Er is veel werk te verzetten! Bijvoorbeeld om starters een dak boven hun hoofd te geven. Of om woningen energiezuinig te maken, ouderen langer in hun huis te laten wonen, maar ook om scholen te renoveren. En heel nadrukkelijk is er veel werk nodig om de infrastructuur weer op orde te brengen. Onze leden maken dat mogelijk, zij maakten ook deze dag tot een succes."

De tien best bezochte bouw- en infraprojecten:

• A2 Maastricht

• Penitentiaire Inrichting Zaanstad

• A4 Delft Schiedam

• Centrale As, Hurdegaryp

• A’dam Toren Amsterdam

• OV terminal Arnhem

• De Kampanje, Den Helder

• Noord-Zuidlijn, Amsterdam

• Centrumplan Leidsche Rijn, Utrecht

• Elfstedenhal, Leeuwarden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland