Interview met Wim Kramer van Cement&BetonCentrum over de toekomst van betonwegen

Bron: Cement&BetonCentrum

1. Op uw website staat vermeld dat ‘zowel bij publieke als private beleidsmakers en opdrachtgevers de belangstelling voor beton in de wegenbouw steeds meer toeneemt, zeker in een tijd waarin aandacht moet worden besteed aan duurzame constructies’. Is er een toename te zien in de aanleg van betonwegen?

De weginfrastructuur in Nederland is nagenoeg compleet. Met name Hoofdwegen worden verbreed en knelpunten en ontbrekende verbindingen worden uitgevoerd. In de afgelopen 10 a 15 jaar is een aanzienlijk gedeelte van nieuwe rijkswegen uitgevoerd in doorgaand gewapend beton met daarop een ZOAB deklaag. Onder andere de A5, A50 en delen van A73 ten zuiden van Venlo.

Tegenwoordig zijn de toepassingen voor betonverhardingen: fietspaden (met name in het buitengebied, maar ook steeds meer binnenstedelijk); bushaltes, busbanen en busstations. Op plaatsen van (zwaar) wringend vrachtverkeer is beton ook in het voordeel: rotondes, opstelplaatsen voor vrachtwagens, o.a. verzorgingsplaatsen langs de wegen, maar ook op containeropslagterreinen.

Verder is er een duidelijke toename waar te nemen van ter plaatse aangebracht beton voor lijnvormige constructies zoals rotondebanden, goten, rijbaanscheiding, RWS banden incl gootconstructie e.d. en bermbetonstroken. Printbeton op vluchtheuvels, verkeerdruppels ed beperkt het aantal m1 voeg aanzienlijk en voorkomt onkruiddoorgroei en daarmee onderhoudskosten.

2. Is een betonweg duurzaam? Kunt u uitleggen waarom?

Betonverhardingen hebben een lange levensduur, vergen weinig onderhoud en de aanleg is niet-vervuilend. Betonverhardingen zijn milieuvriendelijk omdat met gerecyclede materialen gewerkt kan worden en de constructie zelf ook gerecycled kan worden. Daardoor zijn minder natuurlijke grondstoffen nodig, wat gunstig is voor het milieu.

Vrachtwagens op een betonweg verbruiken minder brandstof dan op een asfaltweg. De CO2 uitstoot van de aanlegfase is maar een beperkt aandeel van de CO2 uitstoot gedurende de gebruiksfase van de weg!

Bij aanleg en reconstructie van de weginfrastructuur moet gekozen worden voor duurzame en onderhoudsarme constructies. Beton voldoet daaraan. Er moet namelijk niet alleen gekeken worden naar de aanlegkosten, maar ook naar de onderhoudskosten over langere termijn. Geen onderhoud betekent minder files, en daarmee lagere maatschappelijke kosten. De vormvastheid, blijvende vlakheid en stroefheid dragen bij aan het comfort van de weg maar ook aan de lage onderhoudskosten.

3. Welke ontwikkelingen en innovaties in betonwegen vallen op dit moment op?

In de afgelopen jaren is vezelmixbeton experimenteel toegepast voor o.a. parkeerplaatsen voor vrachtwagens, rotondes en delen van provinciale wegen.

Door het nog ontbreken van een adequate designtool om met dit beton te kunnen dimensioneren, zijn proeven uitgevoerd om tot maximale plaatlengtes te komen, zonder wilde scheurvorming. Deze projecten hebben de kennis en het inzicht vergroot hoe dit material zich gedraagt.

Vezelmixbeton ligt qua constructie tussen ongewapend/gedeuveld beton en doorgaand gewapend beton. Bij de toepassing van vezelmix beton is het aantal voegen minder dan bij ongewapend beton. Voegen moeten onderhouden worden. Bij minder voegen ook minder onderhoud en minder kosten.

4. Waaruit bestaat het onderhoud van betonwegen?

Betonwegen en verhardingen behoeven weinig of geen onderhoud. Zoals gezegd moeten de voegen in betonverhardingen onderhouden worden. Periodieke inspectie is dan nodig. De ervaring leert dat na jaren in gebruik enkele procenten van de totale voeglengtes gerepareerd dient te worden.

Voegen worden voorzien van elastisch voegmateriaal om de temperatuurkrimp- en uitzetting van het beton op te kunnen vangen. Wanneer vuil in de voeg komt kan de voeg niet meer goed functioneren en kan schade ontstaan aan de voegrand.

Reparaties aan het beton zelf zijn goed en snel te herstellen met special mengsels met een korte verhardingstijd.

Bij al lang bestaande betonwegen kan de stroefheid worden verbeterd met grinding techniek.

5. Hoe ziet u de toekomst van betonwegen in Nederland?

De toekomst voor betonverhardingen en aanverwante toepassingen ligt volgens mij aan de ene kant voor kleinschaligere toepassingen als voorzieningen voor bus-infrastructuur, lijnvormige constructies, rotondes en berm- en printbeton, en aan de andere kant voor meer industriële toepassingen als containerterminals en vrachtwagenopstelplaatsen.

6. Leven er nog vooroordelen over de toepassing van beton als verhardingsmateriaal bij opdrachtgevers? Hoe wilt u die wegnemen?

Nog altijd bestaat het vooroordeel dat beton 28 dagen moet verharden voordat een verharding in gebruik genomen kan worden. De moderne betontechnologie maakt het mogelijk een verharding na circa drie dagen te belasten met licht verkeer en na zeven dagen kan al het verkeer worden toegelaten.

Betonverhardingen zijn niet alleen toepasbaar op zandgrond, maar ook in gebieden met een minder draagkrachtige ondergrond. Denk aan klei- en veengebieden.

Onbekend maakt onbemind. Het is altijd nog gemakkelijker om voor nieuwe projecten te knippen en te plakken uit oude bestekken.

De vooroordelen willen we wegnemen door communicatie met brochures, nieuwsbrieven, excursies, het inrichten van een Kennisportaal BetonInfra. Inmiddels functioneert een Kennisplatform Betonwegen, waar professionals lid van kunnen worden. Middels speciale themabijeenkomsten voor leden wordt kennis gedeeld en verkregen. Leden van dit platform hebben gratis toegang tot de Kennismodule Betonverhardingen van CROW. Deze Kennismodule is sinds begin 2015 beschikbaar. Hierin is de meest recente – met name technische kennis over betonverhardingen geplaatst.

7. Het thema van de BETONWEGENDAG 2015 is ‘kennis delen’. Met welke partijen wilt u kennis delen en op welke manier?

Op de Betonwegendag richten wij ons met het programma op zowel de opdrachtgever/wegbeheerder/besteksschrijver als op de technisch specialisten.

Aan het begin en aan het eind van de dag is er een plenaire sessie en er worden in twee parallelsessies workshops gehouden. De ene reeks sessies op de eerste doelgroep gericht en de andere reeks op de tweede doelgroep.

Tijdens de workshops worden twee presentaties gehouden en zal er voldoende tijd zijn om met de sprekers en deelnemers kennis te delen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Chequita Ketelaar-Damen, Hoofdredacteur Infrasite

Interview met Wim Kramer van Cement&BetonCentrum over de toekomst van betonwegen | Infrasite