Renovatie Velsertunnel begint half april 2016

asfalt wegen snelweg

De grootscheepse renovatie van de Velsertunnel begint half april 2016. Vanaf dat moment gaat de tunnel negen maanden helemaal dicht. Rijkswaterstaat vergroot onder meer de doorrijhoogte met 12 centimeter en moderniseert de vluchtwegen. Ook wordt de Velsertunnel van binnen vrijwel helemaal vernieuwd.

Eén jaar voor de renovatie zijn de voorbereidingen voor de tunnelsluiting in volle gang. De meeste nadruk ligt op maatregelen om de IJmond in 2016 bereikbaar te houden (PDF, 729.1 kB) . Omdat de Wijkertunnel de belangrijkste omleidingsroute is, zorgt Rijkswaterstaat voor verbindingswegen van de A22 naar de A9 en omgekeerd. Dankzij deze wegen kan verkeer tijdens de renovatie sneller omrijden via de Wijkertunnel. Zo zijn in januari twee calamiteitenbogen in gebruik genomen op de knooppunten Velsen en Beverwijk. Ook is een start gemaakt met de aanleg van vier tijdelijke keerlussen. Sinds maart is er een extra pont over het Noordzeekanaal in de vaart, rijdt er een shuttlebus van station Beverwijk naar enkele bedrijventerreinen en is er een fietscampagne gestart. Deze maatregelen komen voort uit een samenwerking van ondernemers, de transportsector, inwoners, overheden en verschillende organisaties uit de regio zelf.

Werk deze zomer
Deze zomer staan meer voorbereidingen op het programma. In juni begint de inrichting van tijdelijke extra rijstroken in de Wijkertunnel (beide richtingen). Die zijn tijdens de renovatie nodig omdat de Wijkertunnel dan meer verkeer te verwerken krijgt. Ook start Rijkswaterstaat de ontwikkeling van een online portaal. Daar kunnen weggebruikers in de regio actuele reisinformatie vinden.

Over de renovatie
De Velsertunnel tussen IJmuiden en Beverwijk is bijna 60 jaar oud en toe aan groot onderhoud. Daarom voert Rijkswaterstaat vanaf april 2016 een grootscheepse renovatie uit. De tunnel gaat dan negen maanden helemaal dicht. Rijkswaterstaat vergroot de doorrijhoogte, bouwt nieuwe vluchtwegen en vervangt alle installaties (zoals het brandmeldsysteem en de ventilatie). Om te zorgen dat de tunnel tot aan de renovatie veilig blijft, voert Rijkswaterstaat regelmatig extra inspecties en onderhoud uit. De renovatie moet ervoor zorgen dat het verkeer vlot en veilig door de tunnel kan blijven rijden. Na de werkzaamheden voldoet de Velsertunnel, ruimschoots voor 2019, aan de nieuwe Tunnelwet.

Meer informatie
Meer weten over de renovatie van de Velsertunnel of de bereikbaarheidsaanpak? Kijk op de projectpagina A22: renovatie Velsertunnel. Bezoek ook onze Facebookpagina en volg ons op Twitter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat