Vlag uit voor oplevering zettingsvrije weg

De bewoners van Noorden hangen de vlag uit. Het wegzakken van de 50 kilometer weg die dwars door het Zuid-Hollandse dorp loopt, is definitief tot halt geroepen nu Dura Vermeer de weg op palen heeft gezet.

Met een gouden schaar verrichtten de oudste inwoners Lena Tersteeg (96) en Henk Immerzeel (80) de officiële opening. Daarna werd de weg symbolisch in gebruik genomen door op de step het nieuwe asfalt te “testen”. Wethouder Guus Elkhuizen sprak zijn lof uit over het project. Hij vond een voorbeeld van hoe een overheid zou moeten werken en roemde de uitvoerder van Dura Vermeer en zijn team die tijdens de werkzaamheden intensief contact hadden met de omwonenden.

Nauwelijks toegepaste methode
De Voorweg (N463) te Noorden verkeerde al ruime tijd in een slechte onderhoudsstaat. Door de slappe bodem kampte de weg met verzakkingen. Verder was er achterstallig onderhoud en kende de weg regelmatig wateroverlast. Dura Vermeer Infrastructuur Zuid West heeft van de provincie Zuid-Holland de opdracht gekregen om een zettingsvrije weg te realiseren waardoor alle problemen worden opgelost. Vaak worden dergelijke problemen nog opgevangen door geëxpandeerd polystyreen (EPS) oftewel piepschuim onder het wegdek te leggen. Die oplossing heft echter alleen plaatselijke zettingsverschillen op en stopt bovendien de autonome daling van de bodem niet.

Dura Vermeer en ingenieursbureau ABT dachten een duurzame oplossing uit. Die werd gevonden in het storten van een 33 centimeter dikke laag beton, dat met staalvezels is versterkt. Om die te kunnen aanbrengen zijn 1820 prefab betonnen palen van 10 tot 13 meter door het bestaande asfalt heen aangebracht. De palen staan ca. 2 meter in de vaste zandlaag. Op de palen in het anderhalve kilometer lange wegtracé is vervolgens het beton gestort, dat uiteindelijk is afgewerkt met een asfaltlaag.

Verkorte uitvoeringsperiode
Belangrijk onderdeel van het design & construct-contract vormde de eis van de opdrachtgever dat de omgeving zo kort mogelijk overlast van het werk ondervond. ‘Door staalvezels in plaats van traditionele wapeningsnetten toe te passen, kunnen we de overlast al flink beperken’, licht bedrijfsleider Martijn Euser van Dura Vermeer toe. ‘Anders ben je ook nog een paar dagen aan het vlechten.’

Door het ontwerp te optimaliseren, een slimme uitvoeringsmethode met Dura Vermeer Beton- en Waterbouw en goede communicatie met de opdrachtgever, bewoners en andere belanghebbende is Dura Vermeer er in geslaagd om een aanzienlijk kortere uitvoeringsperiode te realiseren. Mede hierdoor en door beperking van overlast zijn er positieve geluiden vanuit alle partijen te horen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dura Vermeer Groep NV

Vlag uit voor oplevering zettingsvrije weg | Infrasite