Leerlingen Arte College Almere bedenken beste omweg van Nederland

Op initiatief van Rijkswaterstaat, de gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone hebben leerlingen van het Arte College uit Almere Poort de beste ‘OM-weg’ van Nederland bedacht. Vanwege de verbreding van de A6 zijn tot augustus 2016 gelijktijdig twee fietstunnels afgesloten in het Kromslootpark in Almere. Hierdoor moeten met name veel scholieren omfietsen. Als op maandag 2 maart 2015 het Guilmetpad wordt afgesloten, gaat de beste omweg van Nederland open voor publiek.

Door de weguitbreiding van de A6 bij Almere zijn van maart 2015 tot augustus 2016 de fietstunnels op het Dunloppad en het Guilmetpad in het Kromslootpark gelijktijdig afgesloten. Rijkswaterstaat werkt dan aan de vernieuwing van de fietstunnels en de verbreding van de A6.

Om de A6 te kunnen kruisen hebben fietsers de keuze uit drie mogelijkheden, namelijk de Poortdreef, de Havendreef en het Burgerspad. Rijkswaterstaat is samen met bewoners van de wijk De Velden, gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone op pad gegaan om te kijken wat de beste ‘OM-weg’ zou kunnen zijn. Van de drie opties bleek het Burgerspad de beste, hoewel ook deze nog verbeterpunten had. Rijkswaterstaat heeft inmiddels op de ‘OM-weg’ goede verlichting aangebracht. De gemeente Almere heeft gesnoeid voor een betere sociale veiligheid. Als het vriest wordt er gestrooid.

Daarnaast zijn leerlingen van 5 VWO van het Arte College in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeente Almere, SAAone en een social designer aan de slag gegaan om de Burgerspad-omleidingsroute om te toveren tot ‘de mooiste, en meest bijzondere ‘OM-weg’ van Nederland’.

Gedurende een week verzorgden de betrokken partijen lesblokken voor de leerlingen van 5 VWO over wat er bij komt kijken als je een weg en fietstunnels gaat verbreden, waarmee je verkeerstechnisch gezien rekening moet houden en hoe je fietsers en omgeving het beste informeert over de werkzaamheden en omleidingen. Ook was er veel ruimte om creatief aan de slag te gaan met ontwerpen om de ‘OM-weg’ tot een aantrekkelijke omleidingsroute maken.

Aan het eind van de week presenteerden de leerlingen hun plan aan Rijkswaterstaat, SAAone en gemeente Almere: langs de ‘OM-weg’ worden fietsers verrast door een verkeersbordengalerij, doorspekt met humor. De oplettende voorbijganger kan straks zelfs in Almere-Stad een bord tegenkomen dat een link heeft met de ‘OM-weg’. Wie benieuwd is naar deze creatieve omleidingsroute ontworpen door leerlingen, is vanaf 2 maart van harte welkom op de ‘OM-weg’. De eerste 1.000 fietsers ontvangen iets lekkers. De route is te zien op de kaart (PDF, 283.6 kB) .

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA)

Rijkswaterstaat verbreedt tot 2020 de A1/A6 tussen knooppunt Diemen en de aansluiting Almere Havendreef. De werkzaamheden aan de A1/A6 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: bij Muiden verleggen we de A1 en bouwen we het breedste aquaduct van Europa.

Ontdek de verhalen achter de werkzaamheden op de A1, A6, A9 en A10 op het online bezoekerscentrum.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat