Nieuwe route Schiphol – Haarlem

Rijkswaterstaat werkt aan de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. In verband met deze werkzaamheden wordt de huidige verbindingsboog tussen de A4 en de A9 in knooppunt Badhoevedorp definitief gesloten. De komende 4,5 jaar maakt het verkeer van Schiphol richting Haarlem gebruik van een tijdelijke verbindingsboog bij knooppunt De Hoek. Deze nieuwe verbinding wordt in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 mei geopend.

Weggebruikers van Schiphol naar Badhoevedorp moeten rekening houden met een paar minuten extra reistijd.

Planning en bewegwijzering

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 mei wordt de nieuwe verbindingsboog in knooppunt De Hoek geopend voor alle verkeer van Schiphol richting Haarlem, Badhoevedorp en Alkmaar. De huidige verbindingsboog in knooppunt Badhoevedorp tussen de A4 en de A9 wordt in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 mei definitief gesloten.

De aannemer heeft vooraankondigingsborden geplaatst met de gewijzigde route richting Haarlem, Badhoevedorp en Alkmaar. Ook de bewegwijzering wordt aangepast, zodat weggebruikers over de nieuwe verbindingsboog worden geleid.

Wegfasering A4 bij knooppunt Badhoevedorp

Van mei tot medio november 2014 worden bij knooppunt Badhoevedorp de bestaande rijstroken van de A4 in beide richtingen versmald en verschoven. Het totaal aantal rijstroken op de hoofdrijbanen blijft gedurende deze periode volledig beschikbaar. Deze wegfasering heeft weinig tot geen effect op de reistijd van de weggebruiker, de maximale snelheid gaat over een afstand van 2 kilometer terug van 100 naar 90 kilometer per uur. De wegfasering is nodig voor de bouw van twee viaducten over de A4 en de Schipholspoorlijn.

Omlegging A9 Badhoevedorp

De A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp loopt vanaf 2018 niet meer dwars door Badhoevedorp, maar komt ten zuiden om het dorp heen te liggen. Met de omlegging (PDF, 454.2 kB) zorgen Rijkswaterstaat en de regionale overheden voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in Badhoevedorp en een betere doorstroming op de A9 waardoor Schiphol en de regio Amsterdam beter bereikbaar worden.

Rijkswaterstaat is opdrachtgever van de omlegging A9 Badhoevedorp. Het ontwerp van de omlegging is ontwikkeld met en medegefinancierd door provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Schiphol Group. Aannemer Combinatie BadhoeverBogen voert de werkzaamheden uit.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat