Toonaangevende samenwerkingsprojecten winnen Nederlandse Bouwpluim 2013

Op woensdag 6 februari is de Nederlandse Bouwpluim 2013 uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Jaarbeurs Utrecht. De heer Elco Brinkman, juryvoorzitter Nederlandse Bouwpluim en voorzitter Bouwend Nederland, heeft de winnaars in drie verschillende categorieën bekendgemaakt. “Het zijn stuk voor stuk aansprekende voorbeelden van ketensamenwerking en daarmee laten ze zien dat de cultuur in de bouwwereld écht verandert”, aldus de heer Brinkman.

De Nederlandse Bouwpluim is voor de derde keer uitgereikt en ditmaal in drie verschillende categorieën. De bestaande twee categorieën Burger- en Utiliteitsbouw (B&U) en Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) en de nieuwe categorie Bouwpluim voor Jong Talent. In totaal zijn er 43 inzendingen binnengekomen, een verdubbeling ten opzichte van de vorige editie. Er zijn acht inzendingen genomineerd.

Toonaangevende winnaars

Winnaar in de categorie B&U is de Marnixstraat en omgeving Alkmaar, een project van opdrachtgever Woonwaard Noord Kennemerland en opdrachtnemer Bouwbedrijf Bolten b.v. Dankzij intensieve ketensamenwerking is de doorlooptijd in de woningen flink teruggebracht, heeft de oplevering drie maanden eerder kunnen plaatsvinden en is er zo’n 80 000 euro bespaard. In de categorie GWW heeft de A12 Utrecht Lunetten – Veenendaal gewonnen, een samenwerkingsproject van opdrachtgever Rijkswaterstaat en opdrachtnemer Poort van Bunnik. Door de wederzijdse flexibiliteit in de uitvoering en in de inzet op snelle operationele besluitvorming, is de extra wegcapaciteit ruim twee jaar eerder opgeleverd. Winnaar in de categorie Bouwpluim voor Jong Talent is Kristel van Haaren van Heijmans Wegen. Van Haaren doorbreekt traditionele patronen en draagt bij aan de cultuurverandering in de Nederlandse bouwkolom.

Feestelijke uitreiking

De prijzen zijn feestelijk uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Jaarbeurs Utrecht. Diverse toprepresentanten uit de bouwwereld waren aanwezig: opdrachtgevers, aannemers, architecten, toeleveranciers en vertegenwoordigers uit de politiek. De presentatie van de avond was in handen van Humberto Tan. Minister voor Wonen en Rijksdienst, de heer Stef Blok, heeft de prijsuitreiking ingeleid met een inspirerende toespraak, alvorens de heer Elco Brinkman de winnaars van de Nederlandse Bouwpluim bekendmaakte. De uitreiking werd afgewisseld met muzikaal en verrassend entertainment.

Over de Nederlandse Bouwpluim

Stichting Nederlandse Bouwpluim is een initiatief van meerdere opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouwkolom. De stichting stimuleert en waardeert een steeds betere teamvorming en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij grootschalige bouwprojecten. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn ketensamenwerking, transparantie, gelijkwaardigheid en maatschappelijk besparingen. Eens in de twee jaar wordt de Nederlandse Bouwpluim uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Nederlandse Bouwpluim