Kruispunt Geusselt op zijn nieuwe plek

De werkzaamheden voor de ombouw van kruispunt Geusselt in Maastricht liggen op schema. Hoewel de laatste aanpassingen vanavond en vannacht plaatsvinden en ook het verkeer nog moet worden omgezet, ligt het kruispunt nu zo’n 20 meter verderop. De N2 is verschoven in westelijke richting, en de Terblijterweg en Viaductweg liggen een stukje meer naar het zuiden. Allemaal om ruimte vrij te maken voor de bouw van de A2-tunnel.

De werkzaamheden voor de ombouw van kruispunt Geusselt begonnen afgelopen vrijdagavond en duren nog tot maandagochtend 06.00 uur. Tijdens het hele weekend gelden wegafsluitingen en omleidingen.

Vlotte start

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er volop bedrijvigheid. Ruim honderd werkmannen waren druk in de weer, onder andere met het verwijderen van verkeerlichten. Hiervoor moest het verkeer op de N2 tussentijds – voor zo’n tien minuten – worden stopgezet. Ook werd gewerkt aan het opbreken en aanbrengen van asfalt, weghalen en aanleggen van kabels en leidingen, verplaatsen van bewegwijzering en lichtmasten en aanbrengen van wegmarkering. Alles verhuist mee!

Op koers

Zaterdagochtend werd, met de Viaductweg weer open, opnieuw aan de slag gegaan. Nu ging het vooral om kabelklussen voor de verkeerslichten en grondwerk, zoals het aanbrengen van middengeleiders en de bouwinrit bij de Terblijterweg. Optimaal werkweer was het niet. Door de regen moest de belijning wachten tot ’s avonds. Toen kregen ook de ANWB-masten een nieuwe plek. Rond middernacht zijn de portalen met verkeerslichten op de A2 en N2 geplaatst. Net als de barriers langs verschillende wegen.

Puntjes op de (VR)I

Zondag is vooral gewerkt aan de verkeersregelinstallatie (VRI), die de stoplichten rondom Geusselt aanstuurt. In de avond gebeuren de laatste aanpassingen voor de wegmarkering. De verwachting is dat het verkeer in de loop van de nacht wordt omgezet. Volgens Ralf Blom, projectleider bij Avenue2, is de ombouw van kruispunt Geusselt – één van de grotere ‘verkeersoperaties’ binnen het project A2 Maastricht – vooralsnog voorspoedig verlopen. “Hoewel het werk nog niet klaar is, kunnen we er wel vanuit gaan dat maandagochtend het verkeer weer als vanouds rijdt, maar toch net even anders. Precies volgens de tekening. “

Bouwen van tunnelmonden

Na de eerste wegverleggingen bij kruispunt Geusselt, start Avenue2 met de bouw van de toerit Noord. Oftewel: de tunnelmonden bij Geusselt. Op deze plek rijden automobilisten eind 2016 de A2-tunnel in. Daarvoor wordt vanaf begin februari 2012 een bouwkuip gemaakt van zogenaamde damwanden en cement-bentonietwanden. Zie ook www.a2maastricht.nl.

De Groene Loper voor A2 Maastricht wordt gerealiseerd door Avenue2, dat bestaat uit onder andere Strukton en Ballast Nedam. Het plan zorgt voor een goede bereikbaarheid van Maastricht, doorstroming op de A2 bij kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein, en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van de aangrenzende buurten door andere een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid van Maastricht-Oost.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Avenue2