Spitsstroken langer open vanaf vandaag

Vanaf vandaag kunnen de spitsstroken langer open. Een nieuw verkeersbesluit dat vandaag in werking treedt regelt dat de stroken al open kunnen als er 1350 auto’s per uur op een rijstrook rijden. Voorheen was dat 1500 auto’s per uur per rijstrook. In de praktijk kunnen de spitsstroken daarmee gemiddeld een half uur tot een uur langer per dag open.

De verruimde openstelling van de spitsstroken is een van de maatregelen binnen het landelijke programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als gevolg van de ruimere openstelling zal het verkeer op wegen met spitsstroken soepeler doorstromen. Bovendien sluit het beter aan bij de beleving van de weggebruiker. Uit onderzoek blijkt dat de weggebruiker vaak niet begreep waarom de spitstrook nog dicht bleef terwijl het toch al druk was op de weg.

Naast de ruimere openstelling van de spitsstroken start de minister binnenkort een procedure om een viertal spitsstroken die links van de weg liggen permanent open te stellen. Dit zijn A1 knooppunt Watergraafsmeer (Diemen-Noord)-knooppunt Diemen, A4 Nieuw-Vennep-Hoofddorp, A4 Hoofddorp-knooppunt Burgerveen en A12 Woerden-Gouda.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat