Spitsstroken A9 Alkmaar – Uitgeest vandaag in gebruik

Rijkswaterstaat heeft vandaag de spitsstroken A9 Alkmaar – Uitgeest in gebruik genomen. Vanochtend was de spitsstrook richting Haarlem voor het eerst geopend voor het verkeer. Vanavond volgt de spitsstrook in de richting Alkmaar. Tijdens de openstelling van de spitsstroken kan het verkeer gebruik maken van drie in plaats van twee rijstroken.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is blij dat de spitsstroken zijn gerealiseerd. "Door de spitsstroken op de A9 kan het verkeer op deze belangrijke verbinding tussen de kop van Noord-Holland en de Randstad vlotter doorrijden. Dit is goed voor de bereikbaarheid van de regio en van de Randstad."

Tussen Alkmaar en Uitgeest zijn spitsstroken aangelegd in beide richtingen. De spitsstroken op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest zorgen voor een verkorting van de reistijd met ongeveer 25% in de ochtendspits en 15% in de avondspits.

Het aanleggen van de spitsstroken is gecombineerd met grootschalig onderhoud. Het onderhoud bestond uit het vervangen van het asfalt, de verlichting, bewegwijzering en geleiderails. Minister Schultz van Haegen deed in november 2010 de eerste schop in de grond voor de werkzaamheden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat