Spitsstroken A9 Alkmaar – Uitgeest binnenkort gereed

De aanleg van de spitsstroken langs de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest zijn in de afrondende fase beland. Rijkswaterstaat gebruikt de komende periode om resterende asfalteringswerkzaamheden uit te voeren en de systemen voor dynamisch verkeersmanagement die nodig zijn voor een optimaal en veilig gebruik van de spitsstroken, te installeren en uitgebreid te testen. Deze werkzaamheden duren nog ongeveer een maand, waarna de spitsstroken in oktober open gaan.

Voor een veilig gebruik van de spitsstroken worden camera’s, rototatiepanelen, wegsignalering en filedetectie ingezet. Hiervoor wordt de nodige hard- en software geïnstalleerd in de Verkeerscentrale in Velsen, van waaruit Rijkswaterstaat de systemen bedient. Als deze systemen op en rond de spitsstroken goed werken, gaan de spitsstroken open. Meer informatie over het gebruik van spitsstroken staat op www.rijkswatertaat.nl/actueel/spitsstroken.

Asfalteringswerkzaamheden

In de komende periode worden op het traject tussen Alkmaar en Uitgeest resterende asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden vinden ’s nachts plaats zonder overlast voor het verkeer.

Verbeterde doorstroming

Op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest zijn aan beide zijden van de A9 de vluchtstroken omgebouwd tot spitsstroken. Zo kan het verkeer bij grote drukte over een lengte van bijna 10 kilometer gebruik maken van drie in plaats van twee rijstroken per rijrichting. Met name in de ochtend- en de avondspits verbetert hierdoor de doorstroming op het traject. Dit maakt de reistijd betrouwbaarder en de regio beter bereikbaar.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat