Beschermde orchidee verplaatst vanwege aanleg A4 Delft-Schiedam

Rijkswaterstaat verplaatst in de eerste twee weken van september de rietorchis-orchidee van het zandlichaam, waar in 2012 de aanleg van de verlengde A4 Delft-Schiedam start. Deze beschermde orchideesoort groeit op dit moment in een gebied van zo’n driehonderd vierkante kilometer op de grens van Schiedam/Vlaardingen en het platteland van Midden-Delfland. De circa zeshonderd planten krijgen een nieuw leven binnen de gemeente Midden-Delfand, in de bocht van de afrit van de A4 naar Den Hoorn.

Door Rijkswaterstaat is een ecoloog ingeschakeld om het verplanten van de rietorchis te begeleiden. Het verplaatsen van de rietochris gebeurt door het uitsteken van plaggen. Daarbij worden de juiste schimmels vanaf de huidige locatie meegestoken en op de nieuwe plek aangebracht. Zo maakt de rietorchis de beste kans om te overleven. Daarbij is gekeken naar de bodemsoort, het aantal zonuren en de vochtigheid van de grond. Door de rietorchis te verplaatsen wordt het voortbestaan van de rietorchis gewaarborgd.

Meer informatie

Bel voor meer informatie over de aanleg van de verlengde A4 Delft-Schiedam het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (ma. t/m zo. van 06.00 tot 22.30 uur) of kijk op www.rijkswaterstaat.nl/a4delftschiedam

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat