Reisinformatie op informatieborden langs de weg in provincie Utrecht

Rijkswaterstaat toont met ingang van vrijdag 22 juli reisinformatie op de digitale grafische informatieborden langs de snelwegen in de provincie Utrecht. Tot nu toe konden weggebruikers al gebruik maken van de reistijdeninformatie op de borden boven de weg. De nieuwe informatieborden langs de weg geven schematisch regionale en lokale reisinformatie zodat in één oogopslag zichtbaar is waar op de wegen in Utrecht vertraging is. Met behulp van deze informatie kunnen weggebruikers een betere inschatting van hun reis maken en eventueel een alternatieve route kiezen.

Rijkswaterstaat heeft al enkele jaren ervaring opgedaan met grafische reisinformatie langs de weg, bijvoorbeeld op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam. Reisinformatie op informatieborden langs de weg is niet echt iets nieuws. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt deze informatie al enkele jaren getoond, zoals rond Amsterdam en Rotterdam. De reisinformatie op de informatieborden is afkomstig van de meetlussen in de weg, die de intensiteit en de snelheid van het verkeer bijhouden. Deze informatie wordt ook gebruikt voor de actuele verkeersinformatie via radio, internet en navigatiesystemen. In geval van een wegafsluiting wordt de weg op het paneel zwart. Datzelfde gebeurt als de informatie over dezelfde weg om wat voor reden dan ook wegvalt. Het paneel is dan uiteraard nog wel beschikbaar voor handmatig te plaatsen teksten.

Plaatsen

Reisinformatie wordt gegeven op de A2 richting Utrecht en de A27 voor knooppunt Everdingen, richting Utrecht. Deze informatieborden tonen een kaart van de driehoek van de knooppunten Everdingen – Oudenrijn – Lunetten. Op de overige informatieborden staat een kaart van de ring Utrecht. Deze staan op de A12 voor knooppunt Lunetten, de A27 voor knooppunt Lunetten, de A28 voor knooppunt Rijnsweerd en de A27 voor Utrecht Noord.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat