Brussel drukste stad van Europa, Amsterdam de drukste stad van Nederland

– TomTom maakt Europa’s 50 meest drukke steden voor 2011 bekend –

Brussel is ook dit jaar de meest dichtgeslibde stad van Europa, zo blijkt uit het jaarlijkse Europese verkeersonderzoek van TomTom gebaseerd op miljoenen anonieme snelheidsmetingen van TomTom-gebruikers*. En het wordt alleen maar drukker in de Belgische hoofdstad; de verkeersdrukte nam er met 1,2 procent toe ten opzichte van 2010. Amsterdam, de drukste stad van Nederland, staat op de 21ste plaats van meest dichtgeslibde steden in Europa, op de voet gevolgd door Rotterdam.

Warschau is na Brussel de meest dichtgeslibde stad van Europa. Londen staat, ondanks een afname van de verkeersdrukte (-0,2%) op de derde plek. Groot Brittannië heeft een groot aandeel in de top 50. Zowel Edinburgh als Manchester staan in de top tien en in totaal staan er zestien steden uit Groot-Brittannië in de top 50, wat het het meest dichtgeslibde Europese land van 2011 maakt.

In Nederland

In Amsterdam ondervinden automobilisten het meeste last van verkeersopstoppingen: in 2011 was 26% van het Amsterdamse wegennet dichtgeslibd. De hoofdstad wordt op de voet gevolgd door Rotterdam (25,3%) waar het verkeer bijna net zo vaak last heeft van verkeersopstoppingen. Utrecht (21,8%), Schiphol (20,9%), Breda (13,3%) en Eindhoven (13%) maken de Nederlandse top 6 compleet.

In 2010 was Rotterdam nog de drukste stad van Nederland met 28,8% opstoppingen en bekleedde Amsterdam (27,7%) de tweede positie.

Minder druk

De studie toont niet alleen maar slecht nieuws. Enkele steden zijn significant minder druk geworden sinds 2010. Dublin heeft zijn verkeersdrukte gereduceerd met een verbijsterende 9,7% en zakt daarmee van 6e plek naar 24e plek. In de Poolse stad Wroclaw is de verkeersdrukte met 2,6% gedaald. Ook de Nederlandse steden tonen een afname aan verkeersopstoppingen. Rotterdam is met een afname van 3,5% gedaald van 12e naar 22e plek. Amsterdam zakte door een afname van 1,7% van 15e naar 21e positie Op Europees niveau.

Uit de onderzoeksdata blijkt dat je het meest stress-vrij kan rondrijden in Spanje, Zwitserland, Noorwegen, Hongarije, Ierland en Tsjechië. Deze landen hebben ieder slechts één positie in de top 50.

kaart TomTom verkeersdrukte Europese steden

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TomTom NV