A270 afgesloten voor Cooperative Driving Weekend 14 en 15 mei 2011

publiek op zondag 15 mei van harte welkom om experimenten bij te wonen

De A270 tussen Helmond en Eindhoven is in het weekend van 14 en 15 mei 2011 geheel afgesloten voor verkeer. Tijdens dit ‘Cooperative Driving Weekend’ zijn op de snelweg de resultaten te zien van de nieuwste experimenten met slimme autotechnologie voor coöperatief rijden. Het afgesloten traject loopt van de Schootense Dreef in Helmond tot aan de kruising met de Wolvendijk in Eindhoven. In verband met de omleidingroutes moeten automobilisten rekening houden met circa 10 minuten vertraging.

De snelweg inclusief de toe- en afritten Nuenen en de verzorgingsplaats zijn van zaterdag 8.00 uur tot zondag 18.00 uur dicht. De Beekstraat, Mierlosedijk (vanaf Vaarle) en Breedere (vanaf kruising Schoutse Vennen) zijn al eerder afgesloten, vanaf vrijdag 21.00 uur tot zondag 22.00 uur. Het verkeer tussen Helmond en Eindhoven wordt via Mierlo en Geldrop geleid. Daarnaast is er een omleiding via Stiphout, Nuenen en de Europalaan. Verkeer tussen Deurne en Eindhoven wordt geadviseerd via de A67 te rijden. Meer informatie over de omleidingroutes staat op www.haalmeeruitdeweg.nl.

Coöperatief rijden zelf zien
Het Cooperative Driving Weekend maakt deel uit van de Automotive Week van 14 tot en met 22 mei 2011. De week, die wordt georganiseerd door bedrijven en overheden in de Brainport-regio, heeft als thema Building the future in mobility. Op 15 mei demonstreren TNO en SPITS op de A270 met drie unieke experimenten hoe auto’s onderling en met de infrastructuur langs de weg kunnen samenwerken en communiceren. Publiek is op zondag 15 mei van harte welkom om te kijken hoe met coöperatief rijden files kunnen worden verminderd en schoner kan worden gereden. Het viaduct Beekstraat over de A270 in Nuenen is ingericht als publiekstribune. Om het publieksprogramma bij te kunnen wonen, rijden er gratis Automotive Week bussen vanaf de stations Helmond CS en Eindhoven CS. Voor aanmelding voor 15 mei en een totaaloverzicht van de activiteiten kijk op www.automotiveweek.nl.

Minder files en veiliger rijden
Brabant loopt voorop met innovaties in autotechnologie. Vooral het high tech Brainport-gebied rond Eindhoven en Helmond heeft zich ontwikkeld tot een automotive regio van topniveau. Burgemeester Fons Jacobs van Helmond hierover: “Wat hier gebeurt, is voor iedereen in de regio van belang. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid worden slimme oplossingen ontwikkeld voor allerlei verkeersproblemen, met als resultaat minder files, CO2-uitstoot en aanrijdingen. Brabant is dé testlocatie voor innovatieve verkeerssystemen. Regelmatig worden bijzondere praktijkproeven uitgevoerd. Niet alleen in de geavanceerde testlab’s van de TU in Eindhoven of van TNO op de High Tech Automotive Campus in Helmond, maar ook op de openbare snelweg: de A270 is daarvoor met speciale apparatuur uitgerust. Zo stimuleren we als overheid dat technologische ontwikkelingen sneller worden vertaald in concrete producten voor in de auto. Daar profiteert de Brainport-regio dubbel van: het is goed voor de economie én goed voor u als automobilist die als eerste profiteert van de innovaties. Met de Automotive Week bieden we u een blik op de nieuwste ontwikkelingen. Ik zou zeggen: kom een kijkje in de keuken nemen!”

Meer informatie
www.automotiveweek.nl

Over Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant
Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant is een initiatief van Rijkswaterstaat Noord-Brabant, Provincie Noord-Brabant, 21 gemeenten uit Zuidoost-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Sinds 2003 werken deze partijen intensief samen aan een betere en slimmere benutting van het bestaande wegennet. Als wegbeheerders kijken gemeenten, provincie en rijk hierbij over de eigen grenzen heen: zij beschouwen hun wegen als één samenhangend wegennet. Met verkeersanagement maatregelen wordt gewerkt aan een vlotte doorstroming, minder hinder bij wegwerkzaamheden, een grotere verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit. Zuidoost-Brabant investeert in innovatieve verkeerstechnologie om de bereikbaarheid, verkeerseiligheid en leefbaarheid op peil te houden. De regio bundelt expertise van automotive bedrijven en kennisinstellingen op de High Tech Automotive Campus in Helmond en fungeert als testlocatie voor intelligente systemen in voertuigen.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lees in Infrasite Nieuws
Automotive Week 2011 toont innovaties in mobiliteit

Krachtenbundeling voor geintegreerde testomgeving mobiliteit

Coöperatief rijden kan spookfiles voorkomen

Lees in de Infrasite Special Verkeer het artikel van de Infrasite redactie Coöperatief rijden voorkomt spookfiles

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant