A1/A6: spitsstroken en wisselbaan opengesteld

meer dan 20 kilometer aan extra rijstroken

De spitsstroken en wisselbaan van de Spoedaanpakprojecten A1 Watergraafsmeer – Diemen en A1/A6 Diemen – Muiderberg – Almere Stad-West zijn vanaf 29 april 2011 open voor het verkeer. Om de hinder voor de weggebruiker te beperken, heeft Rijkswaterstaat de aanleg gecombineerd met grootschalig onderhoud op dit traject. Weggebruikers kunnen nu sneller en veiliger doorrijden.

Rijkswaterstaat heeft op de A1/A6 meer dan 20 kilometer aan extra rijstroken gecreëerd om de doorstroming te verbeteren. Tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen zijn in beide richtingen spitsstroken aangelegd, waardoor de weggebruiker vier rijstroken per rijrichting beschikbaar heeft tijdens de spits.

Dankzij de verdubbeling van de wisselstrook tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg kan het verkeer ’s ochtends zowel uit Almere als uit Amersfoort direct invoegen en doorrijden richting Amsterdam. Voor een verdere verbetering van de doorstroming is de wisselbaan verlengd tot de afrit Diemen. En met de spitsstrook tussen Muiderslot en Almere Stad West richting Almere, heeft het verkeer hiermee beschikking over drie rijstroken.

Het aanleggen van de spitsstroken is gecombineerd met grootschalig onderhoud. Het onderhoud bestond uit het vervangen van het asfalt, de verlichting, bewegwijzering en geleiderails. Ook zijn de verbindingswegen bij knooppunt Muiderweg aangepast om de doorstroming te verbeteren. De werkzaamheden waren 31 mei 2010 gestart.

Knelpunten aanpakken
De trajecten A1 Watergraafsmeer – Diemen en A1/A6 Diemen – Muiderberg – Almere Stad-West en A1 ’t Gooi zijn onderdeel van het programma Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt landelijk dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken.

De Spoedaanpak kenmerkt zich door eenvoudigere en snellere procedures, uiteraard met behoud van inspraakrecht van betrokkenen. Inmiddels is bij 25 projecten de schop de grond ingegaan. Tien trajecten zijn al geopend.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Noord-Holland