Negeren rode kruizen boven snelwegen aangepakt

extra controles door KLPD

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat na overleg met Rijkswaterstaat de komende weken extra controleren of weggebruikers een rood kruis boven rijstroken van autosnelwegen negeren. De controles vinden onder andere plaats bij wegwerkzaamheden waar wegwerkers mogen vertrouwen op de naleving van het verbod.

Uit ervaringen van Rijkswaterstaat blijkt dat weggebruikers nog te vaak een rood kruis boven een rijstrook negeren, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Dit is zeker het geval wanneer er wegwerkers of hulpverleners op die strook aan het werk zijn. Maar ook gestrande automobilisten lopen gevaar als medeweggebruikers het rode kruis negeren.

Uit onderzoek blijkt dat 97% van de weggebruikers weet dat je bij een rood kruis de rijstrook niet mag gebruiken. Echter, 13% van de weggebruikers geeft aan wel eens onder een rood kruis door te rijden. Volgens weginspecteurs van Rijkswaterstaat leidt het negeren van het rode kruis tot ongeveer 80 ongevallen per jaar.

Wat kunnen weggebruikers doen?
Wees alert op rode kruizen boven rijstroken en vermijd deze rijstroken. Anders kan dit gevaarlijke situaties opleveren, waarbij mensenlevens worden geriskeerd.

Weggebruikers kunnen ook een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid door zich te houden aan de plaatselijke maximumsnelheid, voldoende afstand te houden tot de voorganger en medeweggebruikers ruimte te geven om van rijbaan te wisselen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat