Toeritdoseerlichten op opritten naar A9

doseerlichten worden gefaseerd in gebruik genomen

Rijkswaterstaat zet vanaf dinsdag 11 mei de toeritdoseerlichten op de opritten naar de A9 bij de aansluitingen Rottepolderplein, Haarlem Zuid en Badhoevedorp aan. Dit gebeurt gefaseerd. Eind mei zijn de doseerlichten in gebruik. Naast de toeritdoseerlichten wordt ook het hoofdrijbaandoseerlicht (HDI) bij het knooppunt Velsen op de A22 in gebruikgenomen.

De doseerlichten bij Aalsmeer, Amstelveen/stadshart en Ouderkerk aan de Amstel (Amstelveen) gaan in het najaar 2010 aan.

Gelijkmatiger invoegen
Het verkeer voegt door de doseerlichten gelijkmatiger in op de A9. Rijkswaterstaat verwacht dat de duur van de files op de A9 korter wordt en dat de files in de ochtend- en avondspits later beginnen. Daarnaast zijn ze vroeger opgelost.

Het kan zijn dat de weggebruikers bij de toeritdoseerlichten iets langer moeten wachten. Dit is afhankelijk van het tijdstip van de spits. Per saldo krijgen de meeste weggebruikers voordeel: kortere reistijd naar bestemming en betere doorstroming op de A9.

Testen
Voordat de doseerlichten werken, vindt nog een test plaats: het inregelen van de doseerlichten. Tijdens de testfase is een verkeersteam van Rijkswaterstaat aanwezig. Dit team bekijkt of alles goed functioneert en grijpt direct in als dit nodig is.

Bijvoorbeeld als de rij met auto’s voor het doseerlicht te lang wordt en het andere verkeer daardoor hinder krijgt. Als de instellingen goed zijn stelt Rijkswaterstaat het doseerlicht in werking.

Problemen opgelost
In het najaar 2008 en voorjaar 2009 zijn de doseerlichten geplaatst. Toen bleek al snel dat het systeem niet optimaal functioneerde. Er waren technische problemen in de aansturing vanuit de Verkeerscentrale Noord-West Nederland van de doseerlichten. Hierdoor konden de doseerlichten niet ingezet worden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland