Stil asfalt op zuidelijke ringweg Groningen

geluidsschermen bekleed met absorberend materiaal

Van zaterdagavond 8 mei (18.00 uur) tot maandagochtend 10 mei (6.00 uur) 2010 moet het verkeer rekening houden met enige hinder op de zuidelijke ringweg Groningen. Rijkswaterstaat voert dan dan werkzaamheden uit om de geluidshinder voor bewoners te verminderen.

Daardoor zijn afgesloten:
de oprit vanaf het Vrijheidsplein richting zuidelijke ringweg/Julianaplein;
de zuidelijke ringweg ter hoogte van de Julianabrug voor het verkeer vanuit Drachten richting Hoogezand en richting centrum (Emmaviaduct). Verkeer richting Assen (A28) kan wel gewoon doorrijden.

Er is een omleidingsroute via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg, die wordt aangegeven met gele borden. Het verkeer moet rekening houden met een langere reistijd.

Stil asfalt
De oprit is afgesloten omdat het asfalt ervan vervangen wordt door ‘stil asfalt’. Ook wordt de komende twee weken de voorkant van de lage geluidsschermen langs de oprit bekleed met absorberend materiaal. Dit gebeurt over een lengte van ruim 200 meter.

Omdat er toch beperkingen zijn voor het verkeer door deze werkzaamheden, wordt in hetzelfde weekend ook het asfalt op de ringweg tussen de Julianabrug en het Julianaplein vervangen. Dit betreft alleen de zuidelijke rijbaan.

Minder geluidshinder
Door het stille asfalt en het absorberend maken van de lage geluidschermen daalt de geluidshinder tot onder het wettelijk maximaal toegestane niveau. De aanleg van stil asfalt bleek noodzakelijk omdat de bewoners van de flat langs de Laan van de Vrede, na openstelling van de vernieuwde ringweg, klaagden over fors toegenomen geluidshinder. Berekeningen tonen aan dat het geluidsniveau in sommige woningen 3 DBa boven het wettelijk toegestane niveau ligt. Uit onderzoek blijkt dat dit wordt veroorzaakt door een onverwachte weerkaatsing van het geluid vooral via de achterkant van de hoge geluidsschermen langs de hoofdrijbaan.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Nederland