Afsluitingen Utrechtse provinciale wegen tijdens Giro dItalia 2010

zondag 9 mei 2010 tussen 12:00 en 17:00 uur

Op zondag 9 mei 2010 rijdt de Giro d’Italia door de provincie Utrecht. De etappe start om 12:00 uur in Amsterdam en rijdt over een afwisselend parcours door de provincies Noord Holland en Utrecht.

Veel Utrechtse provinciale wegen zijn gedurende een korte periode tussen 12:00 en 17:00 uur tijdelijk afgesloten. Rond 17:00 uur wordt het peloton bij de finish in het centrum van de stad Utrecht verwacht. Informatie over de bereikbaarheid van de stad Utrecht is te vinden op www.giroutrecht.nl

Route etappe 9 mei
De etappe van 9 mei gaat voor een groot deel over het parcours van de Ronde van Midden Nederland en komt door Loenen aan de Vecht, Hollandsche Rading, Maartensdijk, Lage Vuursche, Soestdijk, Soest, Leusden, Woudenberg, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Leersum, Amerongen, Veenendaal, Rhenen, Elst, Wijk bij Duurstede, Houten, Schalkwijk, Nieuwegein, Utrecht, De Meern en De Woerd. Er wordt over de volgende provinciale wegen gereden: N201, N402, N403, N224, N417, N415, N221, N413, N238, N237, N227, N224, N225, N233, N409 en N408. Het totale parcours is te bekijken op www.giroutrecht.nl

Afsluitingen en bereikbaarheid Utrechtse provinciale wegen
De route van het peloton is één uur voor doorkomst en een half uur na doorkomst afgesloten. Op twee trajecten geldt een uitzondering:
Het peloton komt twee keer langs op het traject tussen Driebergen en Rhenen (de N225). Daarom is het parcours drie uur op dit traject afgesloten: 1,5 uur voor en 1,5 uur na het passeren van het peloton.
Op de Lekdijk tussen Amerongen en Schalkwijk is het parcours drie uur voor het passeren van het peloton afgesloten én twee uur daarna.

Het doorgaande verkeer wordt met behulp van verkeersregelaars omgeleid. De gemeenten langs het parcours doen er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.

Verwachte doorkomsttijden
Het peloton rijdt waarschijnlijk met een gemiddelde snelheid van 44 kilometer per uur over het parcours. De verwachte doorkomsttijden zijn te bekijken op www.giroutrecht.nl De tijden in dit overzicht geven een indicatie van de afsluitingen ter plaatse (één uur voor de verwachte doorkomst en een half uur daarna).

Hulpdiensten
Nood- en hulpdiensten hebben, indien nodig, uiteraard toegang tot het afgesloten parcours.

Fietsers en voetgangers
In verband met de reclamekaravaan en de veiligheid is het gehele parcours ook voor fietsers en voetgangers gedurende 1,5 uur afgesloten.

Openbaar vervoer
Zowel NS, GVU als Connexxion zetten alle detailinformatie over het openbaar vervoer tijdens de etappe van de Giro d’Italia op hun websites. Daarnaast geven GVU en Connexxion een speciale Giro-folder uit met alle detailinformatie.

Provinciale bruggen
De Provinciale brug in Vreeland en de Cronenburgherbrug in Loenen zijn in verband met passering van het peloton tussen 10:30 uur en 14:00 uur gesloten voor vaarverkeer. Vaartuigen met een geringe doorvaarthoogte kunnen de bruggen ongehinderd passeren. De verwachte doorkomsttijd van het peloton op de Provinciale brug in Vreeland is 12:40 uur.

Bereikbaarheid tijdens toerversie Giro Utrecht op 8 mei
De Utrechtse toerversie van de Giro is een amateur-fietstocht en vindt plaats op zaterdag 8 mei. De deelnemers rijden grotendeels over hetzelfde parcours als de profs, maar hiervoor worden de wegen niet volledig afgesloten. Kort voor doorkomst van het peloton wordt de weg wel geblokt en gedurende 30 à 45 minuten afgezet door verkeersregelaars. Na de bezemwagen wordt de weg weer vrijgegeven. De toerversie start om 09:30 uur vanaf het Jaarbeursterrein in Utrecht. Op www.toerversiegiroutrecht.nl staat meer informatie en een kaart van dit parcours.

Bereikbaarheid tijdens tourversie Giro Amsterdam op 9 mei
De Amsterdamse toerversie van de Giro vindt zondag 9 mei plaats en gaat voor een deel door de provincie Utrecht, te weten door Baambrugge, Loenersloot en Vreeland. De toertocht voert over het parcours van de tijdrit en gedeeltelijk over de tweede en derde etappe van de officiële Giro d’Italia. Op www.girotoertochtamsterdam.nl staat het volledige parcours aangegeven. Omdat er alleen over de fietspaden wordt gereden, hoeven er geen wegen te worden afgesloten. Op drukke kruispunten zullen verkeersregelaars aanwezig zijn om één en ander in goede banen te leiden.

Nadere informatie
Op www.giroutrecht.nl staat alle informatie over de bereikbaarheid van de stad en provincie Utrecht tijdens de Giro d’Italia. Voor meer vragen hierover kunt u tevens contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de gemeente Utrecht, via 030 – 286 0000. Dit nummer is ook in het weekend van 8 en 9 mei bereikbaar.

Voor informatie over de plaatselijke situatie in de verschillende gemeenten, kunt u het beste contact opnemen met de betreffende gemeente.

Voor informatie over de bereikbaarheid van de Rijkswegen, kunt u terecht op www.vananaarbeter.nl of contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Utrecht