Vlaketunnel voor 100% voorzien van ledverlichting

ledverlichting Noordbuis operationeel

De Vlaketunnel, A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen, is de eerste verkeerstunnel ter wereld die volledig is voorzien van ledverlichting. In de noordbuis van de tunnel zijn de werkzaamheden afgerond en is de ledverlichting operationeel.

Nog nooit eerder is in een tunnel zowel de ingangs- als de interieurverlichting in led uitgevoerd. De Vlaketunnel profiteert dan ook als eerste van de voordelen die ledverlichting met zich meebrengt.

Minder onderhoud
Hoewel de leds duurder zijn in aanschaf dan traditionele verlichting, worden deze kosten twintig keer sneller terugverdiend. De langere levensduur van de leds zorgt voor minder en eenvoudiger onderhoud. “We hoeven de tunnel dus minder vaak af te sluiten voor onderhoudswerkzaamheden. Dit betekent minder hinder voor de weggebruiker”, aldus Ellen Visser, directeur Wegen en Verkeer van de Dienst Zeeland van Rijkswaterstaat.

Minder energie, meer comfort
De leds dragen bij aan een energiebesparing van ongeveer 50%. Deze besparing aan energie in de tunnel is gelijk aan het energieverbruik van dertig gezinnen per jaar. Ledverlichting brengt ook meer comfort voor de weggebruiker met zich mee. Voor Visser is dit ‘minstens zo belangrijk’ als de besparing in energie.

“Doordat ook de lijnverlichting met leds is uitgevoerd heeft de weggebruiker geen last van een flikkereffect op het dashboard. Er ontstaat een doorgaande lijn van licht,” aldus Visser. Ook zorgt het witte licht van ledverlichting voor een betere kleurwaarneming, wat bijdraagt bij aan de veiligheid in de tunnel.

Rijkswaterstaat Duurzaam
De renovatie van de Vlaketunnel is met het aanbrengen van volledige ledverlichting een belangrijk project binnen het programma Rijkswaterstaat Duurzaam. Dit programma heeft onder andere tot doel het energieverbruik in installaties en objecten van Rijkswaterstaat terug te dringen.

Willem Zandvliet, betrokken bij het programma Rijkswaterstaat Duurzaam, legt uit: “Ledverlichting kan zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing. We onderzoeken daarom altijd of de inzet van ledverlichting in een tunnel ook daadwerkelijk een verschil maakt. Bij de Vlaketunnel was dit absoluut het geval.

Expertmeeting
Op dinsdag 27 april 2010 kwamen ruim honderd experts bijeen om als eersten de nieuwe ledverlichting in de noordbuis van de Vlaketunnel te bewonderen. Het landelijk programma Rijkswaterstaat Duurzaam tekende voor de organisatie.

Willem Zandvliet: “We wilden graag alle disciplines bij elkaar brengen om kennis uit te wisselen over dit onderwerp. Tunnelspecialisten in gesprek met verlichtingsexperts, maar ook met gedragskundigen en neurologen. Bovendien treedt Rijkswaterstaat bij dit project op als launching customer. Dit betekent dat hij door eigen inkoop nieuwe producten op de markt helpt te komen. Het gebruik van ledverlichting op deze manier is hier een voorbeeld van.”

Het leverde een interessante middag op, waarbij de aanwezigen ook een bezoek konden brengen aan de tunnel om de resultaten van de renovatie zelf te ervaren.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Noordbuis Vlaketunnel A58 gereed

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Zeeland