Proef met slim voetgangerslicht in Maastricht

meer comfort voor voetgangers, betere luchtkwaliteit en verkeersdoorstroming

In Maastricht start op 9 maart 2010 een proef met een nieuw ‘slim’ voetgangerslicht. Het voetgangerslicht geeft meer informatie aan de voetganger en bevordert de doorstroming van het verkeer, wat positief is voor de luchtkwaliteit. Wethouder Wim Hazeu heeft het ‘slimme’ voetgangerslicht vandaag in werking gesteld op de voetgangersoversteekplaats op de Prins Bisschopssingel ter hoogte van de berenkuil en de Champs Elyseesweg. Het ‘slimme’ voetgangerslicht voorspelt de wachttijd, geeft de veilige oversteektijd aan en reageert op onnodige oversteekaanvragen.

De werking van het voetgangerslicht
De voetganger die wil oversteken drukt op de knop om groen licht te krijgen. Op dat moment wordt met behulp van witte ledlampjes rond het woord WACHT de wachttijd aangegeven. Het voetgangerslicht geeft vervolgens een groen poppetje met daaromheen blauwe aflopende ledlampjes, die de veilige oversteektijd aangeven. Op het moment dat het poppetje weer rood wordt blijven de blauwe ledlampjes nog even doorlopen. Zij geven de tijd aan tot het conflicterende of kruisende verkeer weer gaat rijden en de oversteekplaats vrij moet zijn. Op de wachtplek voor de voetganger zijn in de grond detectiematten gelegd, die de voetganger traceert. Op het moment dat de voetganger het groen niet afwacht en al eerder oversteekt wordt de aanvraag voor groen ingetrokken. Hierdoor ontstaat geen onnodige groenfase. Dit leidt weer tot een betere doorstroming van het overige wegverkeer en heeft een positief effect op de luchtkwaliteit.

Als de proef een succes wordt wil de gemeente Maastricht het ‘slimme’ voetgangerslicht op meerdere plekken gaan installeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Maastricht