Coöperatief rijden kan spookfiles voorkomen

geslaagde TNO demonstratie op A270 bij Helmond

Op zondag 28 februari 2010 heeft TNO een unieke grote demonstratie gehouden op de A270 bij Helmond om aan te tonen dat coöperatief rijden spookfiles kan voorkomen. Er is sprake van coöperatief rijden als voertuigen met elkaar communiceren over de situatie verderop op de weg. Deze proef vond plaats op een stuk van de snelweg A270 tussen Helmond en Eindhoven. Voor de demo werd dit deel afgesloten voor gewoon verkeer.

infrasite_insert_image_1
Tijdens de demo gingen in totaal 100 auto’s de weg op. Op één rijstrook reden 50 auto’s uitgerust met technologie voor coöperatief rijden, op de andere rijstrook rijden 50 auto’s zonder deze technologie. Vooraan de beide rijen reed een auto die gedrag vertoonde dat normaal een spookfile opwekt. Wat zal blijken is dat op de baan met coöperatieve auto’s nauwelijks spookfile-ontwikkeling is, en dat daarmee dus veel materiële en economische schade is te voorkomen.

Files zijn een groot maatschappelijk probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Gemiddeld staat in Nederland dagelijks 180 kilometer file waarvan geschat zo’n 25% wordt veroorzaakt door spookfiles. Eén van de mogelijke manieren om het aantal files en, daaraan gerelateerd, het aantal ongevallen, te verminderen, is door voertuigen met elkaar te laten communiceren: coöperatief rijden. Dit levert een betere doorstroming op en meer veiligheid. Tijdens computersimulaties zijn al geruime tijd de positieve effecten van coöperatief rijden aangetoond. Er zijn echter nog nauwelijks praktijkstudies gedaan, en zeker niet op de schaal van de demo op 28 februari.

Tijdens de InterTraffic 2010 presenteert TNO de resultaten van het onderzoek.

Meer informatie
Meer informatie over spookfiles en het project op: www.a270demo.nl

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lees in de Infrasite Special Verkeer het artikel Coöperatief rijden voorkomt spookfiles

Meer informatie over de InterTraffic vindt u in de Infrasite Beursspecial Intertraffic Amsterdam 2010

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TNO