Tilburg schakelt op grote schaal over op LED-straatverlichting

project LED’s GO! gestart in Vijverlaan in Tilburg

De gemeente Tilburg heeft een overeenkomst met Philips gesloten om maar liefst 2.400 LED-lampen te leveren. Hiermee is Tilburg de eerste gemeente in Europa die zo grootschalig overstapt op LED-straatverlichting. Voor het einde van het jaar is een groot deel van de verouderde straatverlichting in de hele stad vervangen door energiezuinige LED-verlichting van Philips. Het project LED’s GO! is op 25 februari 2010 gestart in de Vijverlaan in Tilburg. Wethouder Johan van den Hout (openbare verlichting) heeft samen met Frank van der Vloed (General Manager Philips Lighting Benelux) de Vijverlaan omgedoopt tot “LED-laan”.

Tilburg bespaart geld en energie
De gemeente Tilburg is al jaren koploper in Nederland op het gebied van toepassen van energiezuinige verlichtingsoplossingen. Door gebruik te maken van deze nieuwe LED technologie bespaart de gemeente Tilburg jaarlijks EUR 22.000 en neemt de CO2-uitstoot af met meer dan 56,000 kg. De gemeente bespaart hierdoor 26% energie ten opzichte van de oude situatie terwijl wel alle LED-lampen ’s nachts gedimd licht geven. In de oude situatie waren twee van de drie lichtpunten ’s nachts uit. Nu staan alle lichtpunten met LED ’s nachts aan maar gedimd. Dit heeft een positief effect op het gevoel van veiligheid op straat omdat hierdoor het licht veel beter gespreid wordt en er geen donkere gaten zijn. De energiezuinige LED-straatverlichting van Philips verbetert de leefbaarheid en duurzaamheid van de stad. “Wij zijn overtuigd van de voordelen van LED-straatverlichting en hebben daarom besloten om in één keer grootschalig over te stappen en een belangrijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van onze CO2-uitstoot,” aldus wethouder Johan van den Hout.

Toekomstbestendige ontwikkeling
LED straatverlichting is een nieuwe technologie die ieder jaar efficiënter en energiezuiniger wordt. Om ervoor te zorgen dat steden mee kunnen profiteren van deze verbeteringen, heeft Philips een toekomstbestendige oplossing ontwikkeld. Het bijzondere aan de oplossing, genaamd, Fortimo LED-straatverlichting, is het feit dat de LED’s vervangen kunnen worden zodra er doorbraken zijn in LED-technologie. Hierdoor groeit de straatverlichting mee met technische ontwikkelingen en wordt het systeem steeds energiezuiniger. Tilburg is een van de eerste gemeenten die dit systeem toe kan passen.

Voorbeeld functie voor Taskforce Verlichting
Minister Cramer heeft in 2007 de Taskforce Verlichtingopgericht om energiezuinige verlichting gemeengoed te maken in Nederland. Dertig tot zeventig procent van het totale gemeentelijke energieverbruik gaat op aan openbare verlichting. “Als wereldwijde marktleider op het gebied van energiezuinige verlichting, willen wij steden mooier en leefbaarder maken met veel minder schade voor onze planeet dankzij onze innovatieve LED oplossingen,” aldus Frank van der Vloed, general manager Philips Lighting Benelux en lid van de Taskforce Verlichting. “Doelstelling van de Taskforce is om in 2011, 15 % energiebesparing te behalen in openbare verlichting. Tilburg is in die zin een voorbeeld en zet als koploper een belangrijke stap richting het behalen van deze doelstellingen”

Afhankelijk van de vorm van de originele straatverlichting kan men 15 tot 30% energie besparen door over te stappen op LED.

Over Koninklijke Philips Electronics
Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Philips Lighting