Amsterdam kiest voor een herkenbare straatinrichting

Amsterdam tegen versnippering bij inrichting openbare ruimte
Stad en stadsdelen willen Amsterdamse traditie neerzetten

Amsterdam wil haar openbare ruimte verbeteren. Alle stadsdelen en de centrale stad hebben afspraken gemaakt over een herkenbare inrichting van de openbare ruimte in de stad. Deze afspraken werden maandagmiddag 11 mei 2009 in een convenant met alle stadsdelen vastgelegd. Met dit convenant kan de stad veel efficiënter gaan werken.

In Amsterdam gaat op dit moment elk stadsdeel anders om met de inrichting van de openbare ruimte. De versnippering wordt daarnaast versterkt, omdat er veel materialen beschikbaar zijn om een straat mee in te richten. Dit zorgt voor een diffuus straatbeeld, waarin geen Amsterdamse traditie kan worden herkend.

Om dit te veranderen, hebben de stadsdelen en de centrale stad de handen ineen geslagen. Er zijn afspraken gemaakt over de te gebruiken materialen voor rijbanen, voetgangersgebieden, en andere onderdelen van de openbare ruimte. Samenhang en duurzaamheid zijn belangrijke onderdelen van de gemaakte afspraken. Door samen op te trekken bij de inkoop van materiaal kunnen de uitvoeringskosten omlaag. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor veel efficiënter kan worden gewerkt.

Puccinimethode
De methode voor het neerzetten van een herkenbaar straatbeeld is de ‘Puccinimethode’ gedoopt. Tijdens een expertmeeting over de kwaliteit van de openbare ruimte werden bonbons van chocoladewinkel Puccini uitgedeeld. Gekscherend werd opgemerkt dat deze bonbons symbool staan voor een goede uitvoeringskwaliteit: passie, ambacht, goede ingrediënten, gedegen voorbereiding, nauwkeurige uitvoering met als resultaat een hoge eindkwaliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht gemeente Amsterdam

Amsterdam kiest voor een herkenbare straatinrichting | Infrasite