TomTom start mobiliteitsproef rond snelweg A270

  • TomTom gaat A270 forenzen helpen aan superieure verkeersinformatie op een traject dat tot op heden nauwelijks verkeersinformatie kent
  • Regio Eindhoven experimenteert in samenwerking met het bedrijfsleven met slimme in-car technologie voor mobiliteitsmanagement in plaats van stevige investeringen in traditionele verkeersmanagement-infrastructuur
  • Geselecteerde deelnemers aan de proef rijden een half jaar met een TomTom GO 740 navigatiesysteem met ‘LIVE Services’ waarmee zij bijdragen aan en profiteren van geavanceerde verkeersinformatie

TomTom en Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant gaan het komende half jaar een proef uitvoeren waarbij 170 vrijwilligers met een geavanceerd TomTom navigatiesysteem gaan rijden om zo van zeer nauwkeurige verkeersinformatie te profiteren.

Traditionele verkeersinformatie wordt vooral samengesteld uit data die is gemeten door detectielussen in de weg. Wegen waar die lussen niet liggen, zoals secundaire wegen en snelwegen zonder detectielussen (onder andere de A270 tussen Helmond en Eindhoven), worden daardoor niet gemeten. Daardoor komt de A270 zelden voor in de filemeldingen op de radio of op navigatiesystemen met een traditionele ‘RDS/TMC’ verkeersdienst ondanks de bijna dagelijkse filedruk op dit traject. Ook worden mensen door traditionele navigatiesystemen vaak ten onrechte via de A270 geleid, omdat de systemen ten onrechte denken dat daar ’s morgens geen file staat.

TomTom is in staat om veel nauwkeurigere verkeersinformatie te verschaffen via de geavanceerde HD TrafficTM dienst. TomTom gebruikt hiervoor naast de genoemde informatie van detectielussen en andere statische sensoren (van Rijkswaterstaat) ook geanonimiseerde informatie van Vodafone bellers en anonieme gegevens van gebruikers van HD Traffic. Iedereen met een TomTom navigatiesysteem met deze HD Traffic dienst is constant verbonden met TomToms verkeerscentrale en geeft daardoor actuele snelheidsinformatie door. Hiermee helpt iemand die in een file terechtkomt automatisch andere gebruikers om zich heen en profiteert zelf ook van de informatie die door anderen wordt verzameld op andere delen van het traject. Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant en TomTom gaan nu testen in hoeverre een relatief hoge concentratie ’connected’ TomTom navigatiesystemen voorzien van HD Traffic leidt tot een verdere verbetering van de verkeersinformatie. Deze informatie zou daamee mogelijkheden bieden voor verbeterd Dynamisch Verkeers Management (DVM).

Het constant verbonden zijn met de centrale van TomTom heeft nog meer voordelen. Via de zogenaamde ‘TomTom LIVE services’ kunnen mensen onder meer gebruik maken van de volgende diensten:

  • TomTom Veiligheidswaarschuwingen bevat onder andere het live aangeven en delen van flitscamera’s. Dit betekent dat gebruikers elkaar kunnen informeren over mobiele flitscamera’s. Daarnaast bevat deze service informatie over gevaarlijke kruisingen en onbewaakte spoorwegovergangen;
  • TomTom Brandstofprijzen: actuele informatie over brandstofprijzen leidt gebruikers naar de goedkoopste tankstations op de route of in de omgeving;
  • TomTom Weersverwachting geeft de bestuurder de meest recente 5-dagen weersverwachting voor elke plek in Europa;
  • TomTom ontsluit de mogelijkheden van online Local Search via Google. Het verandert zoekresultaten met één druk op de knop in een navigatiebestemming. Dit geeft gebruikers toegang tot miljoenen locaties.

In de regio Zuidoost Brabant zijn 170 forenzen die dagelijks gebruik maken van de A270 bereid om deel te nemen aan de proef. Een belangrijk selectiecriterium is dat het woon-werk traject over de A270 loopt. Over een half jaar zullen TomTom en Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant de resultaten bekend maken die mede bepaald worden aan de hand van feedback van de deelnemers en kwaliteitsmetingen van aangeboden verkeersinformatie in de loop van de proef.

Ook mensen die niet deelnemen aan de proef maar wel in het bezit zijn van een navigatiesysteem met HD Traffic zullen baat hebben bij de verbeterde informatie.

In dit project werkt TomTom samen met de High Tech Automotive Campus in Helmond die de start van de proef faciliteert, en met twee groepen van de Technische Universiteit Eindhoven, te weten de nieuwe Automotive Technology Master en de Urban Planning Groep van de faculteit Bouwkunde.

Over TomTom
TomTom NV is wereldwijd de toonaangevende leverancier van navigatiediensten. De producten van TomTom zijn ontworpen met een nadruk op innovatie, kwaliteit, gebruiksgemak, veiligheid en toegevoegde waarde. Tot de producten van TomTom behoren alles-in-één navigatiesystemen die het voor klanten mogelijk maken om meteen na het uitpakken te kunnen navigeren; dit zijn de bekroonde TomTom GO familie, de TomTom XL en TomTom ONE reeks en de TomTom RIDER. Daarnaast heeft onafhankelijk onderzoek uitgewezen dat de producten van TomTom een duidelijk positief effect hebben op de rij- en wegveiligheid. TomTom biedt een portfolio van informatie en diensten voor TomTom navigatiesystemen, die gemakkelijk beschikbaar zijn via TomTom HOME. TomTom biedt ook navigatiesoftware producten voor PDA’s en smartphones; de TomTom NAVIGATOR software. TomTom WORK combineert de meest geavanceerde communicatie en slimste navigatietechnologie met toonaangevende tracking en tracing expertise. De producten van TomTom worden verkocht in 30 landen via een netwerk van retailers en tevens online. TomTom is opgericht in 1991 in Amsterdam en heeft kantoren in Europa, Noord-Amerika en Azië. TomTom is genoteerd aan de Euronext, de beurs van Amsterdam in Nederland.

Overheid en bedrijfsleven werken gezamenlijk aan bereikbaarheid
Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Provincie Noord-Brabant ondersteunen met de verstrekte subsidies testprojecten die vallen op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven. De partners streven naar samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderzoeks- en onderwijsinstellingen. De mate van samenwerking is ook van invloed op de toekenning van de subsidie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TomTom NV