Competitie Reistijdverwachting gewonnen door Model IT

Betere reistijdinformatie voor de weggebruiker

Den Haag – De hoofdprijs van de Competitie Reistijdverwachting is gewonnen door Model IT uit Culemborg. Aan Tenuki, in samenwerking met Locatienet, is de Betrouwbaarheidsprijs toegekend. Dit heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat op 18 juli 2008 bekend gemaakt. Het ministerie had de wedstrijd uitgeschreven omdat een goede reistijdverwachting leidt tot betere informatie aan de weggebruiker. Die kan daardoor slimme keuzes maken en vaker op tijd aankomen.

Wie zich ruim voor vertrek goed informeert, bijvoorbeeld bij het maken van een afspraak, kan vaak betere mobiliteitskeuzes maken: de vertrektijd aanpassen, een ander vervoermiddel kiezen of een afspraak anders inplannen. Hierdoor worden onnodige vertragingen vermeden en komen mensen vaker op tijd. Een nieuw hulpmiddel hierbij is de ‘reistijdverwachting’. Dit is een realistische verwachting van de reistijd op een bepaald moment van de dag. Anders dan traditionele routeplanners wordt bij reistijdverwachting rekening gehouden met voorspelbare factoren die de reistijd beïnvloeden zoals de dagelijkse spitsen.

Door het gebruik van reistijdverwachting is de reistijd voor de meest voorkomende ritten (tot 30 km) vaak op vijf minuten nauwkeurig te voorspellen. Op langere ritten gaat het in de regel om een nauwkeurigheid van tien tot vijftien minuten. Uitgezonderd echt onvoorspelbare gebeurtenissen zoals een stremming door een groot ongeval.

Met de competitie Reistijdontwikkeling wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat een impuls geven aan de ontwikkeling en het gebruik van reistijdverwachtingen voor weggebruikers. Onder het motto: “Ga goed voorbereid op weg” geeft de reistijdverwachting een goed inzicht in de mogelijkheden om bijvoorbeeld de dagelijkse spitsen te mijden. Aan de competitie, die in april en mei plaatsvond deden 5 bedrijven mee: ARS Traffic & Transport, Meteoconsult, Model IT, Tenuki / Locatienet en TNO.

De prijswinnende reistijdplanners zijn vanaf 18 juli beschikbaar voor het publiek via de websites van de Verkeersinformatiedienst (VID) en Routenet. Een volledig overzicht van reistijdplanners en andere informatie die weggebruikers helpt om goed voorbereid op weg te gaan, is te vinden op www.VanAnaarBeter.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat