Financiering Coentunnel project is rond

Arnhem – ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal advies, ontwerp, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft op 10 juni 2008 bekendgemaakt dat Coentunnel Company B.V., een consortium waar ARCADIS deel van uitmaakt vandaag een van de grootste project financieringen in Nederland afgesloten heeft t.b.v. het contract voor de “Capaciteitsuitbreiding Coentunnel Tracé”, Het betreft hier een zogenaamd DBFM-contract (Design, Build, Finance en Maintain) met een looptijd van 30 jaar en een totale waarde van circa € 595 miljoen (inclusief financieringskosten).

Coentunnel Company B.V. bestaat uit Arcadis, BESIX Group, CFE, Dredging International, Dura Vermeer, TBI Bouw (vertegenwoordigd door Haverkort Voormolen) en European Infrastructure Investement (een 100% dochteronderneming van Vinci Concessions). Het Nederlands/Belgisch/Frans consortium heeft zich tijdens de ruim twee jaar durende aanbestedingsprocedure op financieel gebied laten adviseren door de Rabobank en RebelGroup. Het internationale advocatenkantoor Clifford Chance heeft het consortium op juridische gebied bijgestaan.

Op 10 juni 2008 zijn de financiële faciliteiten getekend met een waarde van ruim € 550 miljoen. Het betreft een club deal met Europese Investeringsbank (€ 200 miljoen 28 jaar faciliteit), Fortis, Bayerische LandesBank, The Royal Bank of Scotland, Bank Nederlandse Gemeenten en KfW IPEX-Bank GmbH als Mandated Lead Arrangers (€ 100 miljoen 5,5 jaar faciliteit en € 200 miljoen 29,5 jaar faciliteit).

Een optimale financiële hefboom is gerealiseerd met een Mezannine Loan faciliteit van € 21 miljoen met Fortis en Bank Nederlandse Gemeenten en een Equity Bridge faciliteit van € 28 miljoen met Fortis. Fortis zal verder de rol van Agent Bank vervullen onder alle faciliteiten. De banken hebben zich op juridisch gebied laten bijstaan door Denton Wilde Sapte en Nauta Dutilh. Als technisch adviseur heeft Atkins Consultants Limited de banken geadviseerd over de technische aspecten van het project.

Kenmerkend voor een DBFM overeenkomst is dat de opdrachtnemer ontwerp en realisatie voor haar rekening neemt, evenals de financiering, zoals hiervoor omschreven, en het onderhoud. Coentunnel Company krijgt haar inkomsten uit de toekomstige beschikbaarheidsvergoeding gebaseerd op het werkelijke beschikbaar zijn van het wegsysteem voor de weggebruikers in de periode 2008 – 2038.

ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, ontwerpen, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Infrastructuur – Milieu – Gebouwen. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten. Voor bedrijven en overheden. Met meer dan 13.500 mensen en € 1,5 miljard omzet. Multinationaal aanwezig met een dicht netwerk van kantoren en kennis en ervaring van internationaal niveau. Gericht op meerwaarde voor klanten. Verantwoordelijk en betrokken, denken en doen. Resultaat telt.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ARCADIS N.V.