Zomer 2008: Afsluiting Pr Hendrikkade en IJtunnel, renovatie metro A’dam

Zomer 2008 worden in Amsterdam diverse werkzaamheden uitgevoerd aan de weg en aan de metrotunnel. Dit heeft stremmingen voor het autoverkeer en de metroreiziger tot gevolg. De gemeente Amsterdam kiest bewust voor deze aanpak omdat er in de zomer minder verkeer/reizigers in de stad zijn. Het tegelijkertijd uitvoeren van verschillende werkzaamheden voorkomt dat de overlast maandenlang duurt en er steeds een andere verkeerssituatie ontstaat.

Vanaf vrijdag 27 juni, 21.00 uur, tot maandag 25 augustus voert de gemeente groot onderhoud uit aan het wegdek van de Prins Hendrikkade. Tegelijkertijd wordt onderhoud gepleegd aan de IJtunnel. Verder wordt tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg gewerkt aan een deel van de metrotunnel voor de Noord/Zuidlijn. Van maandag 30 juni t/m zondag 17 augustus wordt de metrotunnel tussen Amsterdam CS en Station Amstel gerenoveerd; in deze periode rijdt er op dit traject geen metro. Cas van Eerden, stadsregisseur van Amsterdam: “Door efficiënte samenwerking is deze gigaklus mogelijk.”*

Prins Hendrikkade

Op de Prins Hendrikkade wordt gewerkt tussen de Geldersekade en de Martelaarsgracht en tussen het Kattenburgerplein en de brug over de Oudeschans. Op de Prins Hendrikkade is daarom geen gemotoriseerd verkeer mogelijk van oost naar west ofwel vanaf het Kattenburgerplein richting Amsterdam Centraal en de Martelaarsgracht. Verkeer van west naar oost is wél mogelijk. Lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel) worden langs het werk geleid.

Op de Nieuwe Leeuwarderweg wordt gewerkt tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg én in de IJtunnel. Dit betekent dat de IJtunnel en het gedeelte van de Nieuwe Leeuwarderweg tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg in beide richtingen zijn afgesloten voor alle verkeer. In de IJtunnel wordt in deze periode groot onderhoud uitgevoerd. Lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel) worden langs het werk geleid.

Renovatie Oostlijn

In de metrotunnel is tussen de halten Centraal Station en Amstel groot onderhoud. Er komen nieuwe rails, wissels, bielzen, grind en technische installaties, betere vluchtroutes, een brandblusleiding en een ontsporingsgeleiderail. Dit betekent dat er van maandag 30 juni t/m zondag 17 augustus geen metro’s rijden tussen Centraal Station en Amstel. Vanaf Station Amstel rijden de metrolijnen 53 en 54 wel richting Gaasperplas en Gein. Lijn 51 richting Westwijk rijdt vanaf de Spaklerweg.

Tijdens de buitendienststelling van de metro tussen Centraal Station en Amstel, blijft het Centrum en het gebied rondom het Amstel Station op andere manieren bereikbaar, namelijk via:

* De Ringlijn (metro 50) en NS station Sloterdijk.

* De treinroute CS-Amstel (de NS zet langere treinen in).

* De trams 4 en 5 (via metro 50 en 51, overstappen op de stations Rai en/of Zuid).

* Speciale pendelbussen tussen CS en Amstel.

Het combineren van de verschillende grote werkzaamheden van juni t/m augustus is mogelijk door het bestaan van het Coördinatiestelsel Werken aan de Weg. Het Amsterdamse stelsel is een samenwerkingsverband tussen alle partijen in de stad die zich bezighouden met werken in de openbare ruimte. Dit zijn wegbeheerders (stadsdelen), diensten en bedrijven in de ruimtelijke sector en kabel- en leidingbedrijven.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Meerjarenanalyse Stadsregisseur Amsterdam (26-11-2007)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Gemeente Amsterdam