Start uitvoering fietsroutenetwerk regio Arnhem – Nijmegen

Systeem van fietsknooppunten maakt regio nog aantrekkelijker

Nijmegen – De Stadsregio Arnhem Nijmegen en Brimos BV uit Hattem gaan een samenwerkingsverband aan voor de realisatie van het zogenaamde fietsknooppuntensysteem in de stadsregio. Het College van Bestuur van de stadsregio heeft na Europese aanbesteding opdracht gegeven voor het realiseren van een fietsroutenetwerk in de regio. Daarmee wordt in totaal bijna 1.000 kilometer aan fietsroutes voorzien van hoogwaardige bewegwijzering. Hierdoor ontstaat een netwerk dat de Veluwe, Noord-Brabant en Noord-Limburg aan elkaar verknoopt. Jan van der Meer, portefeuillehouder ruimte van de stadsregio is enthousiast over het initiatief: “met het systeem van fietsknooppunten ben ik ervan overtuigd dat onze regio voor fietsers nog aantrekkelijker wordt dan dat hij al is”.

Uniek

Hoewel het systeem van fietsknooppunten niet nieuw is, voegt de stadsregio een element toe dat het uniek maakt. Bij de informatieborden die standaard op de fietsknooppunten worden geplaatst wordt algemene toeristische informatie toegevoegd over de directe omgeving van het betreffende knooppunt. Daarmee wordt een knooppunt meer dan een verzameling nummers van fietsroutes.

Planning

De planning is dat er in juni en juli 2008 wordt begonnen met het plaatsen van de bewegwijzering langs de routes. Als alles volgens plan verloopt zal het routenetwerk voor de regio aan het einde van 2008 gerealiseerd zijn

Het principe

Daar waar fietsroutes elkaar kruisen, ontstaan knooppunten. Door deze knooppunten te nummeren en met elkaar te verbinden ontstaat een netwerk. Voor de fietser betekent het dat er oneindig veel extra fietsmogelijkheden ontstaan. Eenduidige bewegwijzering en informatiepanelen bij knooppunten maken het fietsers gemakkelijk om routes te volgen en nieuwe routes te ontdekken. Ook zullen er fietsroutekaarten ontwikkeld worden en zal er op internet uitgebreide informatie te vinden zijn.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN)