ANWB: File groei 11 procent

Den Haag – De filezwaarte (lengte maal de duur van de file) is de afgelopen winterperiode met ruim 11 procent toegenomen in vergelijking met vorige winter. De drukste dagen deze winter waren dinsdag 11 en donderdag 20 maart 2008. Het onstuimige weer met veel neerslag waren hier debet aan.

Oorzaak van de toegenomen filedruk afgelopen winterperiode is vooral het natte weer in maart in combinatie met een drukkere avondspits. Dinsdag was gemiddeld de drukste dag.

Tijdens de ochtendspits steeg de filedruk minder, namelijk met 3 procent. Overdag, tussen 10.00 en 15.30 uur werd het ook drukker op de weg en steeg de filezwaarte met 13 procent. Meer verkeer overdag heeft ook gevolgen voor de avondspits. Het slechte weer in maart heeft het verkeer veel overlast bezorgd en was daardoor van negatieve invloed op de filezwaarte.

In het midden en zuiden van het land steeg de filezwaarte het meest. In de natte maand maart groeide in deze regio’s de verkeershinder met meer dan een kwart in vergelijking met 2007. De grootste knelpunten zijn daar de A2 Utrecht – ’s-Hertogenbosch en de A27 Utrecht- Breda.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ANWB