Weekendwerkzaamheden A73-Zuid positief afgerond

Tunnels weer opengesteld voor verkeer

Maastricht – Rijkswaterstaat heeft vaochtend (3 maart 2008) vanaf 7.30 uur de tunnels in Swalmen en Roermond weer opengesteld voor het verkeer. Vannacht waren de testen positief waardoor de tunnels open konden en de omleidingborden in alle vroegte konden worden weggehaald. Dit weekend waren beide tunnels gesloten wegens geplande werkzaamheden voor de afbouw van de tunnel. Daarnaast werden de storingen in de software opgelost, geluidsoverlast van de ventilatoren in de tunnel Swalmen verholpen en voorzieningen getroffen om de weggebruiker beter te informeren.

“De gevoeligheid van de filedetectie is beter afgesteld. Ook werd de bedrading van de tunnelverlichting verbeterd en zijn er aanpassingen gedaan aan de camerasignalering in de tunnel’, zegt Aad Wilmink, directeur Wegen en Verkeer. “Voor de tunnelingangen zijn de verkeerslichten zichtbaarder geplaatst en voorzien van waarschuwingsborden. Later deze week plaatst Rijkswaterstaat extra hoogtedetectie op ruime afstand voor de tunnelingang. Hierdoor krijgen vrachtwagens eerder een signaal indien ze te hoog geladen zijn en kunnen ze de afrit vóór de tunnel eraf. Hierdoor neemt de kans op een afsluiting van de tunnel af en daarmee ook een mogelijke file.

Geluidsoverlast

De ventilatoren in de tunnelmond in de tunnel Swalmen zijn uitgeschakeld en de ventilator in het midden van de tunnel is ingeschakeld. Rijkswaterstaat hoopt hiermee de geluidsoverlast voor omwonenden tot een minimum te kunnen beperken. Omdat in de tijdelijke situatie maar één rijstrook beschikbaar is, moeten de ventilatoren continu aan om voldoende luchtbeweging te generen. Na de definitieve afbouw, waarbij twee rijstroken beschikbaar zijn, is er voldoende natuurlijke luchtstroming en worden ze alleen bij calamiteiten aangezet.

Beschikbaarheid tunnels

Tot eind maart zijn de tunnels op werkdagen dag en nacht geopend. In de volgende twee weekenden tot 17 maart zijn beide tunnels van vrijdag 20.00 uur tot en met maandag 6.00 uur gesloten. Tijdens het daaropvolgende Paasweekend zijn de tunnels open om de verwachte verkeersdrukte in de koopstad Roermond op te kunnen vangen. Nadere berichtgeving over de openstellingen na Pasen volgt. Rijkswaterstaat streeft er naar het aantal weekendafsluitingen te beperken en doet al het mogelijke om de overlast te minimaliseren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Limburg