Provincie Brabant plaatst wildspiegels

‘s-Hertogenbosch – De provincie Noord-Brabant plaatst langs vier provinciale wegen wildspiegels. Dit moet de verkeersveiligheid ten goede komen én reeënlevens redden. Het gaat om het Land van Altena (N283), tussen Hoogerheide-Putte (N289), Reusel-Eersel (N269) en Eindhoven-Helmond (A270). Bij laatstgenoemde heeft verkeersgedeputeerde Cora Steffens op vrijdag 22 februari 2008 de eerste spiegels vastgeschroefd.

De wildspiegels lijken op molentjes die door het blinkende effect van koplampen, wild moeten afschrikken en ervan weerhouden om de weg over te steken. In Duitsland en Denemarken heeft men hiermee goede ervaringen. Ze worden op bermpaaltjes, aan beide zijden van de weg aangebracht en staan 25 meter van elkaar verwijderd.

Brabant herbergt zo’n 9000 van de 14.000 reeën in Nederland. Jaarlijks gebeuren er in Brabant zo’n 700 (geregistreerde) ongelukken waarbij wild (reeën voornamelijk) zijn betrokken. In werkelijkheid is dit aantal vele malen hoger. Veel aangereden wild vlucht, soms gewond, in nabijgelegen bossen. Deze ongelukken worden niet geregistreerd.

Voorlopig worden alleen deze vier provinciale wegen voorzien van wildspiegels. De wildbeheerder houdt het aantal, de plaats en de omstandigheden van het valwild (aangereden reewild) bij zodat een objectief beeld tot stand kan komen wat betreft de werking van de reflectoren. Na een jaar wordt bekeken of de spiegels effect hebben gehad.

Eerder is gebruik gemaakt van blinkende plaatjes die langs de weg geplaatst werden. Door opspattend vuil water verloren deze spiegels al snel hun werking.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant