Kwalitatieve eerste editie van InfraTech Belgium

Gent, Belgie – Van 12 tot en met 15 februari 2008 vond in Flanders Expo Gent de eerste editie van InfraTech Belgium plaats, de enige nationale vakbeurs voor grond-, water-, wegenbouw en de verkeersindustrie.

Met maar liefst 101 standhouders was er aan exposantenzijde voor dit nieuwe beursconcept meteen een grote interesse. Aan bezoekerszijde vonden 2.681 kwalitatieve decision makers (aannemers, ingenieurs, overheid, etc.) de weg naar deze nieuwe vakbeurs die een compleet overzicht van de markt en zijn laatste ontwikkelingen bood. Dankzij de samenwerking met het professionele organisatieteam van Ahoy Rotterdam, de organisator van de succesvolle gww-beurs InfraTech in Nederland, was deze eerste Belgische editie meteen van een hoog kwalitatief niveau.

PressPlate Infra sleept Innovatie Award InfraTech Belgium 2008 in de wacht

Op woensdagavond 13 februari werd de innovatieprijs van InfraTech Belgium 2008 toegekend aan het slipvrij wegenelement met geïntegreerd putdeksel van exposant PressPlate Infra uit Ghislenghien. Dit nieuwe putdekselsysteem moet de wegen vooral veiliger maken voor motorrijders die nog te vaak uitglijden op de huidige putdeksels. Het Waalse Gewest toonde alvast veel belangstelling en op donderdag 14 februari stuurde Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits één van haar medewerkers naar de stand van PressPlate Infra om van nabij kennis te maken met het innovatieve product.

Ook deze innovaties werden voorgesteld op de beurs:

* PressPlate Infra: een watergedragen polymeeremulsie zorgt voor een milieuvriendelijke onkruid- en mosbestrijding rond zwembaden, op tuin- en wandelpaden, terrassen en pleinen. Een verkeersbestendige voegmortel op basis van epoxyhars draagt bij tot de stabilisering en onkruidwering van opritten, wegen en parkeerstroken.

* JLD International: alternatieve systemen voor verankering ontlenen hun trekkracht niet aan een grout of betonmengsel maar aan een specifiek mechanisme van aanbrengen en kantelen

* S&P Clever Reinforcement Company Benelux: een nieuwe generatie asfaltwapening voorkomt spoorvorming, vermindert beschadiging en verlengt de levensduur van nieuwe en bestaande asfaltverhardingen

* Prince Kunststofbouw: een nieuwe trekvaste verbinding voor distributie van gas en water

* Couderé: een geavanceerd positioneringsysteem combineert optica, 3D scan en videofuncties

Seminarie ‘missing links’ in Vlaamse wegennet

Op woensdag 13 februari hield het Agentschap Wegen en Verkeer een bijna drie uren durende lezing over de wijze waarop zogeheten ‘missing links’ in het Vlaamse wegennet worden ingevuld. De voorbije decennia was de aanleg van nieuwe wegen zo goed als onbespreekbaar. Maar intussen nam de verkeersdrukte hand over hand toe en werden de structurele files steeds langer. Daarom besliste de Vlaamse regering vijfentwintig ‘missing links’ aan te leggen. Naast vertegenwoordigers van studiebureaus kwamen er ook medewerkers van het Agentschap zelf aan het woord. Als uitsmijter kreeg het talrijk opgekomen publiek een doortimmerde uiteenzetting te verwerken over de Publiek-Private Samenwerking, een systeem dat steeds vaker wordt gebruikt om nieuwe grootschalige infrastructuurwerken tot een goed einde te brengen.