Zebra’s in Nederland veiligste in Europa

Den Haag – Voetgangersoversteekplaatsen in Nederland behoren tot de veiligste in Europa. Dat zijn de eerste resultaten uit een onderzoek dat de ANWB in samenwerking met de Europese zusterclubs aan het doen is. In het onderzoek zijn veertien Europese landen met elkaar vergeleken. In de studie is gekeken naar het aantal ongevallen van voetgangers en of deze gebruik maakten van een oversteekplaats.

In Nederland heeft de voetganger op een oversteekplaats de kleinste kans om zwaar gewond te raken. Bij gebruik van een oversteekplaats vallen in Noorwegen in verhouding de meeste zwaar gewonden, gevolgd door Italië en Zwitserland. In Nederland heeft een voetganger de kleinste kans om gewond te raken.

De ANWB is verbaasd over het goede resultaat. “De aandacht voor de veiligheid van voetgangers is in Nederland een beetje weggezakt. Er zijn signalen uit grote steden waar voetgangersoversteekplaatsen meer status moeten krijgen. De voetganger moeten we met respect behandelen”, aldus Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB.

Voetgangers die geen gebruik maken van een oversteekplaats hebben logischerwijs een grotere kans op een ongeval. In beide gevallen haalt Nederland toch een goed resultaat, zo blijkt uit het onderzoek. Wel vertoont het aantal zwaar gewonden buiten oversteekplaatsen in Nederland een stijging van 11 % van 2002 naar 2005.

De komende twee jaar worden in Europa oversteekplaatsen in grote steden door deskundigen onder de loep genomen. Er wordt nader gekeken naar het ontwerp en de voorzieningen, en welke invloed deze op de veiligheid hebben. Er wordt ook specifiek onderzoek gedaan naar de voorzieningen voor mindervaliden. Dit zijn bij voorbeeld verlaagde trottoirs, zogenoemde rateltikkers bij verkeerslichten en zogenoemde blindegeleidelijnen bij oversteekplaatsen.

In het onderzoek zijn ook de kosten van een bekeuring meegenomen. De kosten voor een bekeuring voor het niet voorrang verlenen van een voetganger, varieert per land. Dit loopt van € 24 in Zwitserland tot € 2750 in België. In Nederland is dit €130.

In Nederland komen 75 voetgangers in het verkeer om per jaar en er raken 625 voetgangers zwaar gewond.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ANWB