Minder files door dynamische bewegwijzering bij werkzaamheden

Den Haag – Tijdens het congres Fileproof, aanpak van files op de korte termijn, heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat de VanAnaarBeter-Prijs voor het beste initiatief voor filevermindering van 2007 uitgereikt aan ‘Dynamische bewegwijzering bij wegwerkzaamheden’ van de Verkeersinformatiedienst (VID). Bij wegwerkzaamheden plaatst de Verkeersinformatiedienst in overleg met de wegbeheerder op strategische locaties tekstkarren. Deze mobiele informatieborden op wielen geven actuele informatie over de reistijd via de weg waarop gewerkt wordt en via een alternatieve route. De weggebruiker kan hiermee zijn beste route kiezen en de files blijven beperkt.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat presenteerde in de Doelen ook tussenresultaten van het programma Fileaanpak op de korte termijn, zoals:

 • minder vertraging bijverkeerslichten door Groene Golf Team:
  Het gaat hierbij om een team van speciaal opgeleide technici die wegbeheerders adviseren over een betere afstelling van verkeerslichten, om wachttijden voor weggebruikers te beperken. In sommige gevallen is de wachttijd 80 procent verminderd. Bij Apeldoorn is een dagelijkse file op de A1 zelfs helemaal opgelost doordat de kruising bij de afrit nu veel beter functioneert. Na driekwart jaar heeft het team al een totale wachttijdvermindering ter waarde van 10 miljoen euro op jaarbasis geboekt.
 • betere doorstroming bij wegwerkzaamheden: ‘’Per rijstrook uit de file’’:
  Rijkswaterstaat doet proeven met groepsgewijs invoegen in plaats van ritsen, bij een ongeval of wegwerkzaamheden. Tests in Twente, Limburg en op de A9 wijzen uit dat het in principe mogelijk is om bij wegwerkzaamheden tot 200 auto’s per uur extra over één rijstrook te laten rijden.
 • 20 procent minder kijkfiles door calamiteitenschermen:
  Calamiteitenschermen kunnen in een paar minuten bij een verkeersongeval worden opgezet en beperken de kijkfiles met 20 procent. Rijkswaterstaat heeft deze schermen mede ontwikkeld en als eerste uitgetest, inmiddels hebben Engelse en Amerikaanse wegbeheerders ze ook besteld.
 • files beginnen later door ‘aanpassen bewegwijzering’:
  Het gaat hierbij om nieuwe routeborden om het verkeer rustiger en veiliger van rijbaan te laten wisselen. Op de A12 ten oosten van Arnhem leidt dit er toe dat de file in de ochtendspits een half uur later begint en de automobilisten in het begin en aan het einde van de spitstijden met een 10 km/u hogere snelheid door kunnen rijden.

VanAnaarBeter-prijs

De jury concludeerde over de winnaar van de VanAnaarBeter-prijs 2007, de VID: “Voor de weggebruikers direct bruikbare informatie op locatie in een periode met veel grote wegwerkzaamheden. Dit project kan een effectieve bijdrage leveren aan filevermindering bij wegwerkzaamheden maar ook bij ernstige ongevallen’’. De VanAnaarBeter-Prijs bestaat uit een bronzen sculptuur die mobiliteit verbeeldt, van de kunstenaar Peter Jansen uit Nijmegen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de prijs ingesteld voor bewezen initiatieven van bedrijven, kennisinstellingen en burgers om de files te verminderen. Uit meer dan honderd inzendingen zijn twaalf genomineerden geselecteerd. Naast de eerste prijs heeft de jury ook twee eervolle vermeldingen toegekend, aan ‘Fietsen met beleid’ van UMC St. Radboud in Nijmegen en ‘De Kilometerverzekering.nl’.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat