Venlo mobiliseert regio tegen nieuw uitstel A74

Venlo legt zich niet neer bij nieuwe vertraging van de snelweg A74, de verbinding tussen de Nederlandse A73 (Nijmegen richting Maastricht) en de Duitse A61 (Venlo richting Keulen). Het stadsbestuur gaat alle krachten in de regio mobiliseren om compenserende maatregelen af te dwingen.

“Wanneer later deze maand de Tweede Kamer het Meerjaren Investeringsprogramma Ruimte en Transport (MIRT) behandelt, ligt er een eisenpakket van Noord-Limburg op tafel”, belooft de Venlose wethouder Herman Janssen. “Als we langer moeten wachten op de A74, moeten andere projecten maar sneller worden uitgevoerd.”

Venlo denk daarbij aan verbreding van de A67 (Antwerpen-Ruhrgebied) en versnelde aanleg van de Greenport Lane, de verbinding tussen A67 en A73 ter ontsluiting van het mega-bedrijventerrein Venlo Trade Port. Janssen: “We hebben niet voor niets zelf meebetaald aan de A73 en A74: het ontbreekt in Noord-Limburg aan fatsoenlijke infrastructuur.”

De Limburgse gedeputeerde Ger Driessen meldde eerder deze week de dreigende nieuwe vertraging. Het ministerie van VROM vindt dat voor de A74 een nieuwe manier om de luchtkwaliteit te toetsen moet worden toegepast. Daardoor zou niet nog dit jaar, maar pas in 2008 tot aanleg van de A74 kunnen worden besloten.

“Het is genoeg geweest”, briest Janssen. “Den Haag komt elke keer weer met iets anders waarom het nóg langer zou moeten duren. Steeds weer zijn het allerlei trivialiteiten die steevast voorbijgaan aan de verkeersproblemen waarmee deze regio dag in dag uit kampt. Alles is inmiddels onderzocht en alles is uitgebreid bediscussieerd. Van gemeenteraad tot minister is uitgesproken dat de A74 er moet komen. Maar het definitieve besluit blijft alsmaar uit.”

Venlo heeft nu het voortouw genomen om alle krachten in de regio te mobiliseren. Janssen: “Iedereen in Noord-Limburg en het aangrenzende Duitse grensgebied is de dupe. Bedrijven zijn slecht bereikbaar, de massale stroom vrachtwagens door de stad bedreigt de verkeersveiligheid en mens en milieu lijden onder de enorme stroom vrachtwagens die zich dagelijks door de stad perst.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Venlo