Groei files vlakt wat af in derde kwartaal

Lijnden – De groei van de files is in het derde kwartaal van 2007 wat afgevlakt. In de maanden juli, augustus en september was de filedruk 6,7 % hoger dan in het derde kwartaal van 2006. In de eerste zes maanden groeide de filedruk 17,3 %; hiermee komt de groei sinds 1 januari uit op 14,7 procent.

Filedruk is een maat voor files die ontstaat wanneer de lengte maal de duur van files wordt berekend. De drukste dag in het laatste kwartaal was 25 september.

Het wegvak Hoogmade-Zoeterwoude Rijndijk is nog steeds het grootste knelpunt, hoewel de filedruk in de eerste negen maanden wat afnam. De tweede en derde plaats zijn net als in het verleden voor respectievelijk de Coentunnel (A10, binnenring) en Hedel (A2, richting Den Bosch).

Op de tien drukste trajecten was het in de eerste negen maanden drukker dan vorig jaar, maar de groei bleef met 13,8 procent net iets achter bij de rest van Nederland. De tien drukste trajecten, in totaal 246 kilometer asfalt, zijn goed voor ruim een derde van de totale filedruk. Het drukst is het op de A2 van Utrecht naar Den Bosch waar 5,2 procent van alle filedruk staat.

De registratie van files met als oorzaak wegwerkzaamheden is nog steeds niet goed genoeg om op basis daarvan conclusies te trekken.

Over de VID
De VerkeersInformatieDienst verzorgt dagelijks de verkeersinformatie op landelijke en regionale radiostations, televisie, internet, sms en via telefonische informatiediensten waaronder 0900 8855 [45 €cpm]. De VID is ontstaan in 1998, toen het KLPD in Driebergen zich terugtrok uit de verspreiding van verkeersinformatie. Op internet is de VID te bereiken via http://www.vid.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: De VerkeersInformatieDienst (VID)