Intentieverklaring ‘Kunst langs de A50’ getekend

Unieke samenwerking tussen verschillende partijen

In het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch is tijdens een feestelijke bijeenkomst de intentieverklaring ‘Kunst langs de A 50’ ondertekend door de A50 gemeenten, Oss, Uden, Bernheze, Sint-Oedenrode, Eindhoven en Veghel en Rijkswaterstaat, Stichting Kunst in de openbare Ruimte SKOR en de Noord Brabantse Kunststichting NBKS. Namens de provincie Noord-Brabant tekende gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema de intentieverklaring.

In de Intentieverklaring geven deze partijen aan samen te werken aan de realisatie van een grootschalig en bijzonder kunstproject waarmee de identiteit van de aan deze nieuwe snelweg gelegen gemeenten wordt benadrukt. De partijen vinden het van groot belang de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, dit draagt bij aan het vestigingsklimaat in Brabant.

Het eerste werk dat in dit kader gerealiseerd gaat worden is het werk ‘Shadows’ van beeldend kunstenaar Marcel Schmink bij de BP verzorgingsplaats Sonse Heide. Dit wordt een monumentaal kunstwerk met een lengte van 75, gevormd door een met streekplanten overgroeide boog, waaronder mensen kunnen rusten en ontspannen. Op de uiteinden verwijzen twee bedekte adelaarsvormen naar de ‘Screaming Eagles’ een bataljon, dat in de tweede Wereldoorlog hier een rol van belang speelde bij de bevrijding.

Verder worden werken ontwikkeld bij knooppunt Paalgraven en bij de gemeente Veghel. Ook wordt een route voor langzaam verkeer ontwikkeld: de Nieuwe Arcadische Route NAR. Deze heeft als doel de door de A50 afgesneden routes op een nieuwe manier te verbinden. Zo worden het gebied van de Maashorstboeren weer verbonden met de regio Oss. Langs deze route komen kleinere kunstwerken te staan.

Het eerste kunstwerk wordt in de loop van 2008 verwacht.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Grootschalig kunstproject langs nieuw traject A50

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant