Autovrije Dag trekt steeds meer gemeenten

Zondag landelijke opening op autoloze Coolsingel

Amsterdam – Op zondag 16 september 2007 neemt Rotterdam de aftrap voor de landelijke Autovrije Dag met een verkeersdebat tussen jongeren en politici op een autovrije Coolsingel. De belangstelling voor de Autovrije Dag is flink gestegen, dit jaar zijn vijfentwintig gemeenten een dag vrij van autoverkeer. De deze week verschenen Milieubalans geeft duidelijk aan dat met nieuwe techniek weliswaar milieuwinst is te boeken, maar dat het aanpassen van ons eigen gedrag onontkoombaar is. De Autovrije Dag laat zien dat dat ook mogelijk is.

Rotterdam sluit tijdens de Autovrije Dag de Coolsingel en de Schiedamsedijk af en organiseert allerlei activiteiten. Zo vragen voetballende pinguïns aandacht voor klimaatverandering door hun deelname aan het panna-knock-outtoernooi. En voor het stadhuis is de expositie Klimaat Want? te bewonderen: duizenden burgers vragen met schilderijen aandacht voor het klimaat. Verder zijn er nog een recordpoging van de ‘Formula Zero’, straattoneel en een recordpoging jumpstyle.

Eindhoven sluit op de Autovrije Dag vijftig straten. Daar worden tal van buurtactiviteiten georganiseerd. In Den Haag wordt alternatief vervoer gepromoot, waaronder rijden op aardgas. Andere deelnemende steden zijn onder meer: Nijmegen, Culemborg, Maastricht, Groningen en Den Bosch. De Amsterdamse autovrije dag wordt georganiseerd op zondag 23 september. Een compleet overzicht staat op: www.weekvandevooruitgang.nl

Het autoverkeer in Nederland draagt voor 13 procent bij aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland. Daarnaast overlijden volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.

Met de Autovrije Dag laten gemeenten en bewoners zien dat het verkeersbeleid een stuk schoner en mensvriendelijker kan, door meer ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Bewoners worden ook bewust gemaakt hoe zij hieraan zelf kunnen bijdragen. De dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In deze week worden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen georganiseerd, waaronder Brussel, Londen, Rome, Madrid, Berlijn, Kopenhagen en Parijs. Rotterdam opent met de autovrije dag het Rotterdams Klimaatfestival dat een week duurt.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Week van de Vooruitgang 2007

MNP: Groei consumptie beperkt succes milieubeleid

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Milieudefensie