Invaaroperatie en plaatsing Hogeweidebrug Utrecht

Bereikbaarheid Utrecht West

Utrecht – De 170 meter lange Hogeweidebrug is klaar om te worden ingevaren. De brug over het Amsterdam – Rijnkanaal vormt de belangrijkste verbinding tussen het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Op vrijdag 14 september 2007 start de gemeente Utrecht de spectaculaire invaaroperatie. Voor het technische hoogstandje zijn twee weekeinden nodig. De gemeente sluit uit veiligheidsoverwegingen tijdens de invaaroperatie tijdelijk een aantal toegangswegen af. Rijkswaterstaat regelt de scheepvaartbegeleiding en de stremmingen op het Amsterdam-Rijnkanaal en Merwedekanaal. Na plaatsing wordt de nieuwe brug aangesloten op het wegennet. Volgens de planning kan de nieuwe brug in juni 2008 in gebruik worden genomen.

In het weekend van 14-16 september wordt de brug vanaf het land op drijvende pontons geplaatst en naar het Merwedekanaal gevaren. Gedurende de week daarna wordt de brug op hoogte gebracht. In het weekend van 21-23 september is de invaar- en plaatsingsoperatie.

De Hogeweidebrug
Met een overspanning van bijna 170 meter, 26 meter in hoogte en 2.200 ton aan staal is de brug ook technisch bijzonder. De Hogeweidebrug heeft straks een belangrijke schakelfunctie in het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad voor het autoverkeer, HOV en fietsverkeer. De Hogeweidebrug komt te liggen in het verlengde van de Vleutenseweg en de Majellaknoop en is nodig voor de verbinding tussen Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Naast ruimte voor auto’s krijgt de nieuwe brug twee vrijliggende busbanen en komen er voet- en fietspaden.

Als de Hogeweidebrug klaar is, wordt de bestaande Vleutensebrug verwijderd en komt daar een spoorbrug, die nodig is voor de verdubbeling van het spoor. Rijkswaterstaat bouwt in dit gebied een landtunnel over de A2. In december zullen dan ook de op- en afritten 7 (Oog in Al) van de A2 worden verplaatst naar de nieuwe op- en afritten bij Lage Weide. Het is dan even wennen voor de weggebruikers; via een nieuwe weg vanaf afslag Lage Weide bereikt men dan de binnenstad.

Meekijken via webcam
Helaas kan de gemeente Utrecht vanwege de veiligheid, weinig ruimte organiseren om naar het spektakel te kijken. In de buurt is nauwelijks parkeerruimte beschikbaar en het werkterrein is hermetisch afgesloten ter bescherming van de mensen en zodat de werkers voldoende beweegruimte hebben. Wie toch live de invaaroperatie wil volgen, kan via www.utrecht.nl tijdens de weekenden de webcambeelden bekijken. Na het plaatsen van de brug kunnen geïnteresseerden een reportage vinden op www.utrecht.nl/bereikbaarheid

Hinderoverzicht
Gemeente Utrecht en Rijkswaterstaat streven er naar de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Toch is het voor de veiligheid van de omgeving nodig om af en toe wegen of vaarwegen af te sluiten.

  • Weekend 14-16 september
    Verplaatsing brug van land naar Merwedekanaal. Een beperkt aantal wegen wordt afgesloten:

    • Het J.C. Verthorenpad van vrijdagochtend 14 september 6.00 uur tot en met zondagochtend 16 september 12.00 uur;
    • De Keulsekade de gehele zaterdag 15 september vanaf 9.00 uur tot ’s nachts tussen de Vleutensevaart en de Galjoenstraat.
  • Weekend 21-23 september
    Plaatsing brug op definitieve plek. Alle wegen die naar de huidige brug leiden gaan de hele zaterdag vanaf 6.00 uur dicht tot zondagochtend 9.00uur:

    • De af- en toerit 7 oost vanaf de A2, Oog in Al;
    • De af- en toerit 7 oost vanuit de stad via de Vleutenseweg vanaf de Vleutensevaart;
    • De Verlengde Vleutenseweg tussen kruispunt Hogeweide en de Vleutenseweg;
    • De Elektronweg, Lage Weide blijft wel bereikbaar via de Zuilense Ring;
    • De Oude Vleutenseweg;
    • Het J.C. Verthorenpad;
    • De Keulsekade vanaf het Spinozaplantsoen tot aan de Fregatstraat.

Bij slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.De diverse omleidingroutes zijn aangegeven met gele borden.

Openbaar vervoer
Ook het dienstrooster van de bussen richting Leidsche Rijn en omstreken is aangepast tussen zaterdagochtend 6.00 uur en zondagochtend 9.00 uur. De bussen vertrekken gewoon vanaf het centraal station maar rijden niet over de Vleutenseweg maar via een alternatieve route. We raden busreizigers aan om naar het centraal station te gaan en daar een bus te nemen richting Leidsche Rijn en omstreken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Utrecht